Pretraži ovaj blog

srijeda, 18. kolovoza 2010.

Ljeto pogoduje aknama

Katkad za liječenje nisu dostatna samo sredstva za lokalnu primjenu pa se u terapiju uključuje i peroralna terapija

Ljeto je u punom jeku, a škola, brige i radne obveze iza nas (barem još neko vrijeme). Gužve su manje, opušteniji smo, a sunčani, dugi dani mame nas na što dulji boravak na otvorenome... No, ljeto sa sobom donosi i pogoršanje nekih zdravstvenih problema, među ostalim, i pojavu masne kože te pogoršanje akne. Stoga nije naodmet podsjetiti na osnovne činitelje odgovorne za nastanak te tako česte dermatoze, koja zahvaća više od 80 posto adolescenata, a može se javiti i u drugim razdobljima života.

Naslijeđe - hormoni - bakterije

U nastanku akne sudjeluje nekoliko čimbenika, od kojih su najvažniji naslijeđe, hormoni i bakterije. Nasljeđuje se veličina žlijezda lojnica i njihova osjetljivost na različite podražaje, kao preduvjet pojačana lučenja loja (seboreja), a kasnije i nastanka akne.

Lučenje loja pojačava se u pubertetu pod utjecajem hormona (androgena), što dovodi do razrjeđivanja lipida kože i poremećaja orožnjavanja unutar folikula žlijezde lojnice. Zbog suženja izvodnog kanala lojne žlijezde nakupljeni loj i odbačene epitelne stanice ne mogu izaći na površinu kože nego se skrućuju u bjelkasto-žućkastu masu koju nazivamo komedon (sujedica, miteser).
U komedonima se razmnožavaju različite bakterije, od kojih glavnu ulogu imaju anaerobne bakterije (Propionibacterium acnes). One stvaraju slobodne masne kiseline i potiču upalu u lojnom folikulu i okolnom tkivu, to jest stvaraju se papule i papulopustule.
Upalni proces može zahvatiti i dublje dijelove tkiva oko folikula (perifolikularno), kad nastaju duboki, tvrdi, bolni čvorovi veličine graška do lješnjaka. Njihovim spajanjem nastaju veći, pločasti, crvenkasto-plavkasti infiltrati koji omekšaju, a njihov sadržaj preko fistule se prazni na površinu kože. Nakon takvih promjena redovito zaostaju ožiljci, koji mogu biti ispod ili iznad razine kože, i keloidi.

Terapija prilagođena težini promjene i okolnostima

Ljeti, zbog topline i vlage, pojačano se luče žlijezde lojnice, zbog čega površinski dio kože postaje masniji. Još češće nego na licu, pogoršava se stanje na leđima i prsima, posebice kod muškaraca. Zbog pojačana znojenja, koje otežava izlučivanje sadržaja iz žlijezda lojnica, dolazi do njihova začepljenja. Uz to, pritisak i trenje tijesne odjeće, ovratnika, remena ili ruksaka može iritirati već upaljene folikule žlijezda lojnica i dodatno pogoršati situaciju. Zato prilikom pranja treba izbjegavati snažno trljanje i pomno upotrebljavati sredstva za lokalnu primjenu na bazi salicilne ili glikolne kiseline te benzoil peroksida, jednom do dva puta dnevno. Takvi preparati potpomažu ljuštenje odumrlih stanica s površine kože, smanjuju mogućnost začepljenja izvodnih kanala žlijezda lojnica i posljedične upalne promjene. Za njegu kože lica, uz redovito pranje, savjetuje se i tjedna primjena maski koje upijaju suvišnu masnoću i koži vraćaju mat izgled.

Liječenje svih oblika akne treba prilagoditi ljetnim uvjetima, a prema uputi dermatologa. U tom smislu, koži s akneiformnim promjenama treba prilagoditi i sredstva za zaštitu od sunca. Pogodniji oblici su nemasni losion, gel i emulzija nego krema koja može imati komedogeni učinak.

Za liječenje blažih oblika akne uobičajeno se primjenjuju lokalni preparati (alfa hidroksi kiseline, retinoidi, benzoil peroksid). S obzirom na to da pojačavaju osjetljivost kože na ultraljubičasto zračenje, treba ih izbjegavati u dnevnoj primjeni.
Katkad za liječenje akne nisu dostatna samo sredstva za lokalnu primjenu, pa se uključuje i peroralna terapija prema uputama dermatologa, na primjer kod težih upalnih promjena, u slučaju kojih se primjenjuju peroralni antibiotici (tetraciklini - minociklin, doksiciklin). Pritom je potreban pojačan oprez zbog mogućeg razvoja vrlo neugodne fototoksične reakcije.
Najteži oblici akne liječe se peroralno derivatom vitamina A (isotretinoinom). Riječ je o lijeku iznimne učinkovitosti, koji smanjuje lučenje loja (djeluje sebosupresivno), normalizira keratinizaciju folikula, indirektno inhibira rast bakterija i smanjuje upalu. Ako su djevojke i žene tijekom liječenja akne isotretinoinom istodobno na hormonalnom liječenju, zahtijevaju strogu fotoprotekciju zbog velikog rizika od razvoja hiperpigmentacija uzrokovanih spolnim hormonima.

U izravnoj vezi s UV zračenjem

Uz Acne vulgaris, važno je spomenuti još neke dermatoze koje su u izravnoj vezi s izlaganjem ultraljubičastom zračenju.

Acne aestivalis (Mallorca acne) - Poseban oblik polimorfne svjetlosne erupcije. Izbijaju višestruke, jednake crvene papule nakon izlaganja suncu ili umjetnom izvoru ultraljubičastog zračenja (solarij). Obično počinju u proljeće, pojačavaju se tijekom ljeta i nestaju na jesen. Promjene zahvaćaju leđa, prsa, ramena, nadlaktice, a lice je u većini slučajeva pošteđeno. Najčešće se pojavljuju kod žena srednje dobi koje su imale akne u pubertetu. Smatra se da ulogu u nastanku ima interakcija UVA zračenja i određenih sastojaka u kozmetici (npr. ovlaživači). Stoga se kao mjera prevencije savjetuje primjena sredstava za zaštitu od sunca koja ne sadrže ovlaživače nego čistače slobodnih radikala, poput vitamina E i alfa-glukozil rutina. Liječe se uglavnom lokalnim preparatima, prema uputama dermatologa.

Acne solaris (Favre-Racouchot acne) - Ovaj oblik obično se pojavljuje kod starijih ljudi kao rezultat dugotrajna i kumulativnog izlaganja ultraljubičastom zračenju. Češće zahvaća muškarce, između 60. i 80. godine starosti. Promjene se očituju otvorenim komedonima oko očiju, na nosu, obrazima i čelu. Najbolja opcija za liječenje ovog oblika akne su retionoidi.


Autor:
Vesna Magdić-Jelavić, dr. med., spec. dermatovenerolog

Nema komentara:

Objavi komentar