Pretraži ovaj blog

petak, 29. siječnja 2010.

Borba protiv celulita nije samo proljetni hir

Celulit se javlja u gotovo 85 posto žena, i to ne samo u onih s povećanom tjelesnom težinom nego je čest i kod mršavih. U podlozi problema nisu samo neestetske nakupine (što nam, doduše, najviše smeta) nego patologija u pravom smislu te riječi. Naime, celulit je fibrosklerotična edematozna panikulopatija, a označava bolest potkožnoga masnog tkiva uz ovapnjenje vezivnog tkiva.
Celulit je želatinozna tvar sastavljena uglavnom od vode, mukopolisaharida, bjelančevina, mineralnih soli, vezivnih vlakana te ostataka metabolizma, odnosno otpadnih tvari koji se odlažu u "džepove" neposredno ispod kože. Namreškana koža, što se obično javlja oko kukova, bedara, nadlaktica i unutarnje strane koljena, doima se poput velike spužve koja može apsorbirati veliku količinu vode i pritom se napuhne i izboči. Takve vidljive izbočine, smežuranu i mlohavu kožu, nazivamo narančinom korom.
Razlozi su nastanka u lošoj perifernoj cirkulaciji krvi i limfe, što posljedično dovodi do nepotpuna izlučivanja toksina koji se zadržavaju u tjelesnim tekućinama, a to izaziva promjene u potkožnome masnom tkivu. Oslabljene krvne žile propuštaju tekućinu u međustanični prostor između masnih stanica, što pridonosi nastanku edema, a u masnom tkivu nakupljaju se pripadajuće masnoće, tvoreći manje i veće čvoraste nakupine. Te nakupine pritišću krvne i limfne žile, što onemogućuje pravilnu izmjenu tvari (dotok kisika i hranjivih tvari u stanice i odvođenje toksina i otpadnih tvari iz stanica) te dovodi do još većeg oštećenja tkiva.

Što se krije u podlozi razvoja celulita

  • genetsko naslijeđe - nedvojbeno jedan od glavnih uzroka pojave celulita
  • loše prehrambene navike - neredovita i nepravilna prehrana bogata zasićenim mastima i nepovoljnim ugljikohidratima, a siromašna biljnim vlaknima, vitaminima i mineralima
  • nedovoljan unos tekućine
  • nedovoljna fizička aktivnost i loše životne navike - pušenje, alkohol, preuska odjeća, visoke potpetice, dugotrajan boravak u zatvorenim prostorima te sjedenje prekriženih nogu, što dodatno otežava cirkulaciju
  • ženski spolni hormoni, osobito estrogen i progesteron - estrogen pospješuje zadržavanje tekućine, a progesteron pogoduje nakupljanju masnoća, pa i dugotrajno uzimanje kontracepcijskih tableta može dovesti do njegova nastanka
  • kortikostroidi - liječenje određenim kortikosteroidnim lijekovima također potiče nastanak celulita.

Da bismo se uhvatili u koštac s celulitom, valja prije svega prepoznati uzroke u određenom slučaju i na njih sustavno djelovati, prilagoditi način prehrane (od celulita ne obolijevaju samo pretile osobe!), odabrati odgovarajuće tretmane i vježbe, ovisno o stadiju i životnoj dobi, te provoditi stalan nadzor tijekom cijele godine. Naime, u mlađoj dobi elastičnost tkiva puno je bolja pa se razvoj celulita može na vrijeme spriječiti i brže izliječiti.

Što podrazumijeva pravilna prehrana

  • redoviti i uravnoteženi obroci sa svim prehrambenim nutrijentima
  • puno svježeg voća i povrća bogatog vlaknastim tvarima (dovode do polaganijeg otpuštanja šećera u krv i reguliraju rad crijeva te omogućuju njihovo redovito pražnjenje i izlučivanje toksina), vitaminima i mineralima (nužni za pravilno odvijanje metabolizma)
  • dovoljan unos vitamina C, flavonoida i antocijana - spojevi koji se također nalaze u voću i povrću, a dokazano je da jačaju stijenke krvnih žila i poboljšavaju cirkulaciju
  • konzumacija plave ribe, neljuštenih žitarica i biljnih ulja dobivenih hladnim cijeđenjem - bogati su nezasićenim masnim kiselinama koje štite krvne žile, djeluju protuupalno i aktiviraju metabolizam
  • piti dovoljno tekućine, mineralne vode, biljnih čajeva i svježih prirodnih sokova - potiče otplavljivanje toksina
  • smanjiti unos natrija putem kuhinjske soli, a povećati unos kalija K hranom ili određenim dodacima prehrani, jer on omogućuje izlučivanje tekućine i olakšava pročišćavanje organizma.

DOBRE I LOŠE NAMIRNICE

Anticelulitne namirnice

  • kuhani krumpir - bogat kalijem i vitaminom C - jesti ga u umjerenim količinama zbog velike količine škroba
  • rajčica, radič, cikorija - bogati vitaminom C i kalijem koji ima diuretsko djelovanje
  • feferoni - sadrže puno bioflavonoida koji jačaju krvne žile i pospješuju metabolizam
  • bobičasto voće poput malina, ribizla, jagoda, borovnica - sadrže visok postotak bioflavonoida i bogati su mineralima i vitaminom C
  • papaja, ananas, jabuke, kruške, breskve - odlični saveznici protiv celulita jer sadrže mnoštvo vitamina i bioflavonoida te velik udio kalija, koji sprječava zadržavanje tekućine
  • plava riba, maslinovo ulje, ulje noćurka - bogati su nezasićenim omega masnim kiselinama koje jačaju krvne žile i odstranjuju loše masnoće iz krvi.

Namirnice koje pogoduju nastanku celulita - kuhinjska sol, konzervirana hrana, gotova brza jela, salame, crveno meso, iznutrice, fermentirani sirevi, slane grickalice, slatkiši, vrhnje, maslac, kava, gazirani napitci, alkohol.

Tretmani u kozmetičkom studiju

Anticelulitna masaža - Vrlo je učinkovita u borbi protiv celulita, a cilj joj je poboljšanje periferne mikrocirkulacije i razbijanje masnih naslaga te odvođenje toksina i viška tekućine putem limfnog sustava. Čvrstim, a ujedno nježnim pokretima glađenja, čupkanja i pljeskanja stimulira se potkožno vezivno tkivo i potiče mikrocirkulacija. Potkožno tkivo se osnažuje, a koža zateže i izravnava. Masažom se ubrzava metabolizam i postiže dubinsko djelovanje na celulit. Njezina učinkovitost pospješuje se različitim anticelulitnim kremama i uljima koja sadrže ekstrakte algi, bršljana, crvenog kestena, guarane, cerkopije, ginkobilobe, kofeina itd.
Elektrolipoliza - Osobito je učinkovita kod lokaliziranih celulitnih nakupina. Riječ je o elektroterapijskom tretmanu koji putem niskofrekventnih struja djeluje na tonificiranje mišića i otapanje masnoća. Tonificiranje povećava masu mišića i smanjuje obujam u centimetrima. S druge strane, pojačava se otapanje lokaliziranih masnih nakupina i potiče njihovo odstranjivanje putem limfe. Ovisno o tipu i stadiju celulita, prilagođavaju se frekvencije i programi.
Lifting tijela - Cilj tretmana je dubinska regeneracija kolagenih i elastinskih vlakana te poboljšanje strukture vezivnog tkiva. Izravno djeluje na tonus kože i mišića, a posebno je učinkovit kod opuštene, mlohave kože, sklone strijama, koju treba regenerirati i u njoj potaknuti cirkulaciju i izmjenu tvari. Tretman se izvodi pomoću valjkastih elektroda kojima se tretira problematično područje, i ujedno se nanosi aktivni gel na bazi kolagena i algi koji dodatno učvršćuju opušteno tkivo.
Limfna drenaža - Neizostavna je metoda u uspješnu tretiranju celulita, jer rješava posljedice nakupljanja viška tekućine i otpadnih tvari nastalih pojavom celulita. Izvodi se ručno ili pomoću specijalnog aparata za drenažu. Sastoji se od nježnih ritmičkih pokreta kojima se stimuliraju limfni čvorovi na tijelu čime se potiče protok limfe, a time i bolje drenira međustanična tekućina. Smanjuje natečenost i osjećaj težine u nogama te ublažava izgled narančine kore.
Terapija ultrazvukom - Prilikom tretiranja celulita koriste se ultrazvučni valovi frekvencije 3MHz koji prodiru do 2,5 cm ispod kože. Kad prođu kožnu barijeru, zahvaljujući termičkom učinku, pokreću nakupljenu tekućinu i razbijaju masne nakupine.
Endermologija - Zasniva se na kompjutoriziranoj masaži posebnim aparatom koji ima dva nastavka u obliku pokretnih valjaka. Oni podižu i stišću kožu i potkožno tkivo, povećavajući lokalnu mikrocirkulaciju, potičući pravilno kruženje hranjivih tvari u vezivnom tkivu. Tretman je ugodan, pa ujedno opušta osobu koja se tretira.
Aromaterapijski tretman bandažama - Temelji se na toplo-hladnom učinku aromatičnih bandažnih zavoja. Glavne supstancije su termoaktivna ulja koja snižavaju unutarnju temperaturu tijela i stimuliraju organizam na dodatnu potrošnju energije sagorijevanjem masnih naslaga. Termoaktivne supstancije u obliku gela i krema umasiravaju se u područja zahvaćena celulitom, a potom se tretirana zona omotava elastičnim zavojima namočenim u aktivni anticelulitni losion.
Body wraping - To je sustav zamatanja tijela folijama kako bi aktivne supstancije što dublje prodrle u potkožno tkivo. Ovim tretmanom intenzivno se stimulira stanična izmjena tvari i aktivira limfni sustav. Termički učinak pospješuje sagorijevanje masnoća.
Terapija blatom i algama - Jedna je od najstarijih metoda koja se i danas često koristi zbog odlična mineralizirajućeg učinka na kožu, velike moći izvlačenja vezane tekućine iz masnih nakupina i razgradnje masnoća. Izvana djeluju kao odličan piling, pa kožu ostavlja glatkom i mekom, uravnotežujući hidrolipidni sloj. Sličan učinak imaju i tretmani na bazi čokolade i vanilije.

Autor:
dipl. ing. Manuela Šapro, kozmetičarka

Nema komentara:

Objavi komentar