Pretraži ovaj blog

nedjelja, 10. siječnja 2010.

Podarimo koži vitamine

Vitamini su neophodni u raznim metaboličkim funkcijama organizma. Većinu ne možemo sintetizirati sami pa ih je potrebno u dovoljnoj količini unijeti putem hrane i vitaminskih dodataka. Proljeće i ljeto koji donose obilje svježeg povrća i voća pravo su vrijeme da popunimo svoje vitaminske zalihe.
Kao i cijelo tijelo, tako i kožu hranimo prvenstveno "iznutra". Kao nadopuna svakodnevnoj prehrani, na tržištu postoje i oralni (uzimaju se na usta) oblici gotovih proizvoda, koji sadrže kombinacije upravo onih vitamina koji su i najvažniji u prehrani kože. Najčešće se koriste vitamin A, E i C, potom vitamini B kompleksa te vitamini D i H (biotin). Neki od nabrojanih vitamina (vitamin H) imaju i izrazito pozitivno djelovanje na kvalitetu kose i noktiju. Krenimo redom.

Vitamin A - Možda se i nedovoljno spominje da je beta-karoten antioksidans te da ima jednu od ključnih uloga u zaštiti stanice od utjecaja slobodnih radikala. Vitamin A, kojeg ljudski organizam može sintetizirati iz karotena unesenog hranom, neophodan je za normalan proces sazrijevanja stanica gornjeg sloja kože (keratinocita).
On i njegovi derivati osnova su novog terapijskog pristupa liječenju onih bolesti koje karakterizira pojačano orožnjavanje (psorijaza, Morbus Darier, ihtioze, lichen, pucanje i listanje noktiju), pretjerana aktivnost lojnica (izraziti oblici akne i seboroički dermatitis), a koriste se i u antitumorskoj terapiji (kožni malignomi i premaligne promjene).
Postoji nekoliko generacija farmakoloških retinoidnih pripravaka i svaki ima točno određen terapijski učinak. Peroralnu terapiju svakako treba određivati i kontrolirati dermatovenerolog, dok je primjena lokalnih pripravaka dosta liberalnija. Važno je samo upozoriti na specifičnost lokalnog djelovanja tj. na pojavu crvenila i upale tretiranog područja kože, koje je potom popraćeno ljuštenjem. Lokalni pripravci se ne smiju koristiti u kasno proljeće ili ljeto jer bi UV zračenje moglo izazvati hiperpigmentacije ili jaču upalu na tako "obrađenoj" koži.
U kozmetičkim pripravcima se vitamin A nalazi u manjim koncentracijama i ne izaziva crvenilo kože i iritaciju, a utjecaj na ljuštenje površinskog dijela kože je i dalje sačuvan. Iako posve blago, i to zato što je kontinuirano tijekom razdoblja od oko 4 tjedna, takvo ljuštenje daje objektivne rezultate koje primjećujemo kao svježiji izgled kože.

Vitamin E - Vitamin E je jak antioksidans i snažan čuvar mladosti. Štiti stanice već na razini stanične membrane, a osobito njihove jezgre u kojima je zapisan naš genski kod. Naime, oštećenje DNK slobodnim radikalima samo u jednoj jedinoj stanici, može dovesti do stvaranja mutiranih stanica kćeri tj. tumorskih stanica.
Osobe koje su izložene posebnom riziku su pušači, osobe koje pojačano konzumiraju alkohol, osobe koje su na rigoroznim i selektivnim dijetama, starije osobe kao i osobe koje se slabije kreću. U njih se, radi drugačije razgradnje hrane, tijekom procesa probave oslobađaju velike količine slobodnih radikala.
Ipak, ovaj vitamin možda niti najzdravije osobe ne unose u dovoljnoj količini hranom te je svakako potrebno uzimati nadomjesne pripravke. Vitamin E prisutan je u velikoj mjeri i u lokalnim pripravcima. Koncentrirani tokoferol izgleda kao vrlo gusta uljna tekućina te se dodaje u vrlo malim količinama u hranjive kreme.

Vitamin D - Ovaj vitamin prisutan je u obliku relativno novog pripravka za lokalnu primjenu. Radi se ponajprije o dermatološkom pripravku za liječenje raznih hiperkeratotičnih promjena na koži, ponajprije psorijaze. Zanimljivo je da ta krema jednako dobro skida rožnate naslage i smanjuje infiltrat kao bilo koji kortikosteroid, a nema mogućih nuspojava kao što ih imaju kortikosteroidi.
Vitamini B grupe - Vrlo su popularni kao "vitamini koji obnavljaju kožu". To je samo djelomično točno i tvrdnja da "to ne može škoditi" nije istinita. Naime, intenzivno uzimanje B vitamina može pospješiti akne umjesto da ih smiri.
Maske od kvasca su popularne, ali B vitamini najbolje djeluju uzeti peroralno (na usta) ili intravenski. Izuzetno su važni za održavanje imuniteta i neophodni za održavanje normalne krvne slike.

Vitamin C - Još jedan jaki antioksidans. Zanimljivo je da je u našem organizmu kora nadbubrežne žlijezde izuzetno bogata C vitaminom. Posebna mu je uloga o održavanju čvrstoće vezivnog tkiva (zajedno s flavonoidima) pa se njegovo pomanjkanje može očitovati pucanjem kapilara. Preporuča se peroralno (na usta) uzimanje vitamina C, osobito tijekom zimskih mjeseci, u trudnoći, tijekom bolesti i rigoroznih dijeta. Popularan je i u lokalnim pripravcima.

Vitamin H - To je vitamin koji nedostaje krhkim noktima i slaboj kosi. Uzima se na usta tijekom najmanje 6 mjeseci, ali uz izvanredne rezultate. Prvi vidljiv učinak nastupa nakon oko 2 mjeseca kada je u pitanju ispadanje kose ili 2 tjedna ako se radi o noktima. U lokalnim pripravcima ih nema.

Autor:
Sanja Gregurić Mateša, dr. med, spec. dermatovenerolog

Nema komentara:

Objavi komentar