Pretraži ovaj blog

nedjelja, 10. siječnja 2010.

Prevencija i terapija starenja kože

Sva živa bića stare. Tisuće istraživača se trudi proniknuti u tajnu starenja: je li starenje stanica već genetski zadani program ili su pak glavni uzrok metaboličke promjene molekula (nakupljanje slobodnih radikala) ili možda klonovi abnormalnih limfocita (imunosnih stanica), odgovornih za nepopravljivo oštećenje stanica ljudskog organizma?
Cilj, svrha kao i mehanizmi procesa starenja nisu toliko dobro istraženi kao klinički znakovi koji ih karakteriziraju. Treba naglasiti da razlikujemo dvije vrste starenja:

  • fiziološko ili unutarnje starenje (engl. intrinsic aging) uzrokovano je protjecanjem vremena
  • vanjsko starenje (engl. extrinsic aging) - odgovorni su vanjski čimbenici iz okoline (npr. UV zrake).

Činjenica je da na prevenciju oštećenja izazvanog UV zrakama i na popravak postojećeg oštećenja ipak možemo djelovati i to zahvaljujući suvremenim dostignućima dermatologije i farmaceutske industrije. Već su krajem 80-tih godina mnogobrojni istraživači dokazali da topička (lokalna) primjena kiseline A vitamina (retinoične kiseline) umnogome ublažava i poboljšava kliničke i histološke znakove fotooštećenja i fotostarenja. Primjenu ovih preparata jedino su ograničavale nuspojave retinoične kiseline kao što su crvenilo, iritacija, ljuštenje, otok, pogotovo u osoba s osjetljivom kožom i na područjima kože gdje je osjetljivost izražena (oko očiju, nosa, usta). Zato se ukazala potreba za razvojem specifičnijih preparata s jednakom djelotvornošću, ali prilagođenih i osjetljivim područjima i tipovima kože.
Stručnjaci poznate francuske farmaceutske tvrtke "Pierre Fabre" uspjeli su, u suradnji s vodećim francuskim i švicarskim dermatolozima, sredinom 90-tih godina razviti primjenu novog oblika kiseline A vitamina - retinaldehida. Retinaldehid je centralna molekula u metabolizmu prirodnih retinoida. Jednako je aktivna kao i čista retinoična kiselina, ali ne izaziva sistemske učinke, iritaciju kože niti fototoksičnost. Učinkovitost retinaldehida na znakove fotostarenja (bore, pigmentacijske promjene, gubitak elasticiteta...) potvrđena je mnogobrojnim kliničkim ispitivanjima na preko 3.000 pacijenata.
Stručnjaci "Pierre Fabre"-a patentirali su i Pre-Tokoferil, derivat vitamina E, koji također ima važnu ulogu u sprječavanju starenja kože, neutralizirajući nakupljanje slobodnih radikala u koži.
Retinaldehid i pre-tokoferil su kao djelatne supstance inkorporirane u preparatima YSTHEAL+ linije Avene proizvođača Pierre Fabre i djeluju sinergistički (nadopunjuju se u svom djelovanju). Indikacije za primjenu preparata ove linije, provjerene i poznate širom Zapadne Europe, su prevencija i terapija starenja kože, kao i lokalna vitaminska terapija zrele kože. Preparati su dostupni i u hrvatskim ljekarnama. Detaljnije upute o načinu uporabe priložene su u pakiranju.

Autor:
dr. sc. Andrija Stanimirović, dr. med., spec. dermatovenerolog

Nema komentara:

Objavi komentar