Pretraži ovaj blog

petak, 29. siječnja 2010.

Masažom stopala do zdravlja

Znanost o povezanosti dijelova i cjeline

Kad se spomene refleksologija ili refleksoterapija, većini ljudi najprije padne na pamet refleksoterapija stopala. No, tretiranje stopala dio je velike obitelji metoda koje se temelje na refleksološkom načelu, među koje spadaju i metode koje se bave bioenergijom, chi-kijem ili pranom. Refleksologija je znanost koja proučava odnose i veze između dijelova i cjeline, povezanost nutrine i vanjštine, koristeći se tim vezama za ponovno uspostavljanje ravnoteže - iscjeljivanje. Kad se sklad obnovi, pokreću se samoiscjeljujući procesi. Zbog takvog pristupa refleksoterapija se može uspješno nositi sa sindromima, kroničnim i ostalim zdravstvenim problemima kad se ne može dijagnosticirati uzrok.

Dvije glavne grane refleksologije su makro i mikro refleksološki sustavi. Makro refleksološki sustavi su akupunktura / akupresura, iscjeljivanje bioenergijom, pranom, iscjeljivanje čakrama. Ti sustavi tretiraju točke ili zone na tijelu, djelujući posredno preko refleksa na cijelo tijelo, čak i na "nešto više od tijela". Fizičko tijelo obavija se u tanana energetska tijela koja oblikuju auru oko tijela. A što bioenergija titra finijim frekvencijama, proteže se i u područje duhovnosti. Princip bioenergetskih metoda mogao bi se sažeti u nekoliko rečenica: "Kako unutra, tako i vani.", "Kako gore, tako i dolje.", "Kako na Nebu, tako i na Zemlji."

Za razliku od makro sustava, mikro refleksološki sustavi tretiraju samo dio tijela, a djeluju na cijelo tijelo, primjerice stopalo, šake, uške, no ima ih mnogo više. Šarenica oka, jezik, zubi, nos, lice..., ukupno popisana su 22 mikro refleksološka sustava. Oni su najčešće dio tradicionalnih medicinskih sustava i njihova je tradicija stara nekoliko tisuća godina.

Stopala nakupljaju stres

Refleksološka masaža stopala razlikuje od obične masaže stopala, jer uzima u obzir zone na njima koje su povezane s pojedinim dijelovima tijela. Uvodno opuštanje slično je kao i kod obične masaže, no tretiranje zona na stopalima na početku je neugodno i bolno. Pravo olakšanje dolazi tek nakon tretmana. Ipak, vrijedi se pomučiti jer je učinak izuzetan. Za ozbiljnije zdravstvene probleme
jedna terapija sastoji se od najmanje 10 - 15 tretmana, koji se izvode svaki drugi dan. Dan stanke između tretmana služi da se organizam očisti od oslobođenog stresa, koji se, najčešće godinama, potiskuje u refleksološke zone.

Svoju popularnost refleksoterapija stopala "zahvaljuje" nekolicini svojih odlika. Ponajprije zato jer su stopala veoma izložena stresu. Nose cijelu težinu tijela, a dodatni, bitan izvor fizičkog stresa su tvrde podloge u urbanim sredinama, obuća te poslovi koji posebno opterećuju stopala. Na psihičkoj razini, stopala su dio tijela koji nakuplja stres vezan uz materijalne probleme, strah za egzistenciju, doživljaje "kretanja naprijed" ili "bježanja" u bilo kojem vidu. U šali bismo mogli reći da su stopala "podrum" našega bića u koji "trpamo" sve ono za što ne znamo što bi s tim, tj. da se u stopala taloži sve ono što nam je u nekom trenutku višak.

Na njima se nalaze zone koje predstavljaju sve unutarnje organe i dijelove tijela. Tijelo štiti organe tako da stres pohranjuje u zone stopala ili druge refleksološke sustave kao što su šake ili uške. Na taj način se, osim stresova neposredno vezanih uz stopala, u njemu nakupljaju i oni refleksološki povezani uz cijelu osobu.

Smatra se da refleksologija stopala ima tradicuju staru 6000 godina. Prvi crteži nađeni su u egipatskim priramidama. Slične starosti su i "karte zona" iz Indije. Tretiranje stopala možemo naći i u sklopu tradicionalne kineske medicine. Ta drevna znanja najprije su prenesena u Europu, u Ujedinjeno Kraljevstvo, a postoje zapisi i iz francuskih izvora. Poslije su znanja prenesena u SAD, a onda po cijelom svijetu.
Danas postoje brojne škole refleksoterapije stopala, koje možemo svrstati u nekoliko smjerova. Engleski smjer ne koristi ulje pri tretiranju, nego se radi "na suho", i naglašeno je točkasto tretiranje zona, ili u strukovnom žargonu "štopanje". Smjer više zastupljen u SAD-u pri tretiranju koristi ulje, uz duže, klizajuće pokrete. Smjer koji svoje korijene ima u tradicionalnoj kineskoj medicini za tretiranje zona na stopalu koristi štapiće, koji su katkad drveni, a neki su kameni ili od kristala. Na tom tragu razvijena je i posebna metoda koja kombinira kristaloterapiju i tretiranje zona. Četvrti smjer se uz sve prethodne bavi i cirkulacijom limfe, čiji poremećaj može biti vrlo izražen u nogama, posebice stopalima.

Anatomija refleksoloških zona na stopalu

Ljudski neurološki sustav "topološki" je organiziran, što znači da su živčana vlakna iz jednog dijela tijela u leđnoj moždini uvijek na jednome mjestu. Na vrhu leđne moždine, a posebice u nižim dijelovima mozga, te neurološke veze oblikuju "homunkuluse" ili "čovječuljke". Taj obrazac se ponavlja i u višim dijelovima mozga, što omogućuje mozgu da zna na kojem dijelu tijela se događaju podražaji, ili koje dijelove tijela treba pokrenuti. Vrlo sličan princip je i princip refleksoloških sustava.
Po "vertikali" cijelo tijelo podijeljeno je na deset zona, koje su refleksološki predstavljene na stopalu. Kako neki učitelji vole slikovito reći, zone su poslagane jedna preko druge kao kad slažete odjeću u putnu torbu! Horizontalno najvažniji orijentiri su tri linije - linija ošita, linija struka i linija kukova. Kad se sve skupa složi, na stopalu je "čovječuljak" koji leži na leđima sa skvrčenim nogama.

Otkrivanje aktivnih zona

Osnovna dijagnostička metoda je otkrivanje aktivnih zona koje na pritisak specifično bole. Uz ovu vrstu dijagostike, često se koristi radioestezija ili manualno testiranje mišića (applied kinesiology). Važno je napomenuti da zone znaju biti aktivne (bolne) i prije nego što se u organizmu razvije patološko stanje, stoga se pomoću tretiranja stopala ne mogu sa sigurnošću dijagnosticirati bolesti! Ali, aktivna refleksološka zona znak je za uzbunu jer govori o preopterećenosti stresom pojedinog dijela tijela. Ako se trend gomilanja stresa nastavi, samo je pitanje vremena kad će se supklinički problem dovoljno pogoršati da postane bolest.

Opuštanje - ravnoteža - kritične točke - masaža

Kao što je spomenuto, indikacije za refleksološki tretman stopala su preopterećenost stresom koji djeluje na više razina i mjesta u tijelu, kronične bolesti, supklinički problemi koji stvaraju teško podnošljive tegobe te situacije kad se ne može dijagnosticirati problem koji po simptomima nedvojbeno postoji.

Problemi koji nisu jača strana refleksoterapije stopala su svi burni, akutni problemi kod kojih treba brzo djelovati. S iznimnom pažnjom treba pristupati i u situacijama kad bi zdravstveni problemi mogli izmaknuti kontroli, kao što je slučaj kod srčanih bolesnika, težih psihičkih problema i slično.
Kontraindikacije su ozlijeđena stopala, bolesti kože te neurološki problemi povezani sa stopalima.

Sam tretman može trajati od desetak do 45 minuta. Kraći tretmani češće se primjenjuju kad su dio dulje terapije, kad se ciljano djeluje na već "poznatom stopalu". Cjeloviti tretman počinje uvodnim opuštanjem, zatim uravnoteženjem probave, lokomotornog sustava (kralježnica, kosti i mišići) i komunikacijskih sustava (limfa, krvotok, živci i bioenergija). Slijedi usmjereno djelovanje na kritične točke te završna masaža stopala.

Za preventivno djelovanje tretiranje stopala prilagođava se svakoj osobi posebno. Za teže zdravstvene probleme potrebno je u jednoj terapiji sustavno raditi najmanje 10 do 15 tretmana. Slijedi stanka koja traje najmanje onoliko koliko je trajala sama terapija. Terapije se mogu ponavljati u ciklusu od dvije do tri. Za to vrijeme jasno se vidi što se može napraviti. Kako se vrlo često susrećemo sa složenom ili nejasnom situacijom, potrebno je vrijeme da se reakcije "razbistre" i dobije jasniji uvid u situaciju. Strpljenje je također potrebno kod kroničnih problema, jer je i stvaranje problema trajalo nekoliko godina. Kako se ne koriste nikakve agresivne metode ili sredstva, za postizanje pozitivnih rezultata potrebno je vrijeme. Zadovoljavajuća brzina je mjesec dana terapije po godini stvaranja zdravstvenog problema. No, taj omjer često je znatno "brži".

Čuda se događaju, ali ih se ne može naručiti. U dvadeset pet godina prakse vidio sam i sudjelovao u mnogima. U cjelovitom pristupu zdravlju ne tretira se bolest nego osoba. Stoga je refleksološka masaža stopala izuzetna metoda kojom možete učiniti jako puno za svoje zdravlje. Zbog svoje jednostavnosti možete je primjenjivati i sami. Zdravlje nije samo odsutnost bolesti. Cilj je kvaliteta življenja, a masaža stopala moćan je alat za ostvarenje toga cilja.

2 komentara:

  1. Kakve sve koristi od ove masaže ima ljudsko tijelo, ima li neke dobre efekte po zdravlje

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. C vase tijelo dobije puno pozitvne energije..regenerira se pomocu Refleksoterapije preko stopala, ako imate neke zdravstvene probleme saniraju se,, tijelo se oporavi imunoloski sustav se oporavi i lakse se prebrode vase tegobe. <u svakom slucaju puno dobivate, ako ucinite nesto za svoja stopala.. pozz megy..

      Izbriši