Pretraži ovaj blog

nedjelja, 10. siječnja 2010.

Kosa - odraz zdravlja i bolesti

Kosa je jedan od simbola ženske ljepote. Međutim, jednako je važna i muškarcima, na što upućuje činjenica da zbog problema vlasišta često posjećuju dermatologe.

Metabolizam kose brz je i zahtjevan te podložan utjecajima organizma i okoline. Ne smije se zanemariti ni utjecaj životne dobi na osobine kose. Stoga je posve normalno da mijenja boju, kvalitetu i izgled. Primjerice, boja kose, njezina debljina i kvaliteta ovise o količini pigmenta, kao i o sadržaju zračnih mjehurića u vlasi. Pa tako plava sadrži najmanje pigmenta i najtanja je, najdeblja je crvenkasta vlas, a po debljini se između njih nalaze smeđa i crna.
Kosa se tijekom života stalno izmjenjuje. životni ciklus vlasi varira od dvije do pet godina, i prolazi kroz tri faze:

- Anagena ili faza rasta - traje od dvije do šest godina
- Katagena ili prijelomna faza - traje samo dva tjedna
- Telogena ili faza ispadanja - traje između tri i četiri mjeseca.

Kosa raste zbog umnožavanja epitelnih stanica korijena, da bi nakon prijelomne ušla u fazu fiziološkog ispadanja, što je posljedica normalnih procesa starenja i zamjene nakon završena životnog ciklusa. Sve vlasi nisu istodobno u istoj životnoj fazi, što se može potvrditi trihogramom, tj. pregledom korijena 50 do 70 iščupanih vlasi. U normalnom nalazu tako ćemu utvrditi da je 85 posto vlasi u fazi rasta, 0,5 do jedan posto u prijelaznoj fazi, a 15 posto vlasi u fazi ispadanja (normalnim se smatra dnevno ispadanje od 70 do 100 vlasi).
Treba znati i da 80 posto strukture vlasi čine bjelančevine, od kojih je glavna keratin, koji je hidrofilan, tj. ima sposobnost vezanja vode. U prosjeku, svi tipovi kose sadrže 10 posto vode.

Zašto kosa ispada?

Ispadanje kose jedan je od najčešćih problema vlasišta. Ćelavost (alopecija) je stanje koje karakterizira gubitak ili nedostatak kose i dlaka. Pojačano ispadanje kose posljedica je djelovanja neke štetne tvari na folikul dlake, dok se on nalazi u fazi aktivna stvaranja dlake. Prema lokalizaciji i rasprostranjenosti, ispadanje kose može biti difuzno ili u ograničenim zonama, a prema krajnjem ishodu može biti prolazno i trajno. Ako traje dulje od tri mjeseca, treba posjetiti dermatologa koji će preporučiti određene pretrage i pronaći uzrok.

Neki od brojnih uzroka su:

Hormonalni poremećaj - Najčešće se javlja u žena tijekom drugog do četvrtog mjeseca nakon poroda. Obično je prolaznog karaktera, iako u slučaju postojanja genetske sklonosti može prijeći u trajnu androgenetsku alopeciju (ćelavost). Uz to, ispadanje mogu izazvati i neka kontraceptivna sredstva, kao i poremećaj rada žlijezda s unutarnjim izlučivanjem (hipofize, nadbubrežne i štitne žlijezde). Jedan od uzroka može biti i bolest jajnika.

Bolest - Infekcija i povišena temperatura, primjerice, upala pluća, šarlah, tuberkuloza... Uzrok mogu biti i kronične bolesti poput šećerne, autoimunih i malignih. Kod osoba koje pate od kroničnih bolesti kosa postaje tanja, bez sjaja i siromašnija pigmentom.

Manjak vitamina i minerala - Snižena vrijednost željeza, bakra i cinka u krvi. Manjak željeza u krvi često je posljedica obilna menstrualnog krvarenja ili neuravnotežene, niskokalorične prehrane s nedovoljno hranjivih tvari.
Kemijske tvari - Na kosu pogubno utječu teški metali, najviše olovo, živa i talij.

Lijekovi - Citostatici, vitamin A i njegovi derivati, antidepresivi, antikoagulanti (npr. heparin), blokatori betareceptora, hormoni (testosteron), lijekovi za smanjenje masnoća u krvi, alopurinol, cimetidin.

Zračenje - Rendgensko zračenje (prolazno i trajno ispadanje).

Stres - Uzrokuje difuzno i kružno ispadanje kose. To se događa nakon operativnih zahvata i velikih nesreća.

Mehanička oštećenja - Trajna zategnutost kose i vezanje u rep, nošenje tereta na glavi

Vrste ćelavosti

Alopecija zbog pretjerana mašćenja kose - Već u pubertetu bolesnici primjećuju da im, uz jako mašćenje kose i kože vlasišta, pojačano ispadaju vlasi na tjemenu, odakle se ispadanje širi prema čeonim kutovima i postupno prelazi na cijeli gornji dio vlasišta. Taj tip ćelavosti uglavnom se javlja kod muškaraca, kod žena je izvanredno rijetka pojava, a ima i znatno bolju prognozu.

Androgenetska ćelavost - To je zapravo muška ćelavost. Bolesnici se tuže na jako ispadanje kose bez drugih promjena na vlasištu. Oko 20. godine života kod oko pet posto bijelaca kosa počinje simetrično ispadati oko očnih kutova. U 30. godini brže se gubi i na tjemenu, pa se tijekom vremena spajaju ćelava žarišta na području čeone i tjemene regije. Kod žena je taj oblik alopecije rjeđi i kasnije nastupa. Uzrok ovom ispadanju je stimulacija folikula dlake muškim spolnim hormonima (androgenima), uz sudjelovanje i drugih čimbenika, primjerice naslijeđa i starenja. Nasljedni čimbenik ima vrlo važan utjecaj jer se nasljeđuje preosjetljivost receptora na androgene.

Alopecija areata (kružno ispadanje kose) - Obično se pojavljuje iznenada, na jednom ili više okruglih područja veličine nokta do dlana. Osim na vlasištu, može se pojaviti na bradi, obrazima i ostalim, dlakom prekrivenim dijelovima tijela. Uzrok nije u potpunosti objašnjen. Kao mogući uzročni čimbenici navode se infekcije usne šupljine, upala tonzila, pokvareni zubi, psihički stres, hormonalni poremećaji, osobito štitnjače i manjak cinka. Najvjerojatnije je ipak riječ o autoimunoj bolesti.

Ima li lijeka?

S obzirom na to da su uzroci ispadanja kose brojni, tako je i liječenje raznoliko i ovisi o uzroku. U svakom slučaju, nastoji se potaknuti papilu na ponovnu produkciju vlasi. Uz polivitaminske preparate, lokalno se primjenjuju razna sredstva koja povećavaju prokrvljenost vlasišta. Od preparata za lokalnu primjenu najviše se koristi dva i petpostotni Minoxidil, Aminexil kao i biljni pripravci. Među biljnim pripravcima treba istaknuti proizvode iz linije 101. Svi preparati izrađeni su 100 posto na bazi kineskih ljekovitih biljaka, ne sadrže kemijske supstancije i nemaju nuspojava.

Autor:
Maja Ceković, dr. med. spec. dermatovenerolog

Nema komentara:

Objavi komentar