Pretraži ovaj blog

petak, 24. rujna 2010.

Kako pojačati imunitet

Prehlade i sezona gripe ne mora biti problem za vas ako se naravno hranite određenu hranu za dizanje imuniteta. Pranje ruku vam ne garantira da nećete uhvatiti prehladu ili gripu. Pronađite koja hrana i koji čajevi će pomoći imunitetu.

Trebat ćete: Agrume (naranđe, limun, mandarine, citrus…), tamno goveđe meso, svinjetina, narančasto povrće (mrkva, paprika, paradajz…), bademi, sjemenke suncokreta, čaj

Vitamin C je bitan u borbi protiv prehlada i virusa. Konzumiranje naranđi, grejpa i ostalih agrumena je bitno za stvaranje bijelih krvnih stanica. One se bore protiv virusa. Otprilike jedna čaša na dan može zadovoljiti. Ostalo voće i povrće koje sadrži vitamin C je: Jagode, kivi, papaje, crvene papričice i brokula.

Proteini koji sadrže cink. Cink pospješuje produkciju limfocita koji se također bore protiv virusa. Ako ne konzumirate crveno meso, školjke i mliječne proizvode, morate nadoknaditi dnevne količine koje za žene iznose 8 miligrama, a pronaći ih možete u:

- P
šenične klice i žitarice (osobito raž)
- Pivski kvasac
- Sjemenke bundeve, suncokreta i sezama

- Plodovi mora
- Mahunarke(soja, grah, grašak, slanutak, leća)
- Orasi, lješnjaci, bademi, kikiriki
- Nemasno mlijeko i meso, riba, jaja
- Povrće: brokula, cvjetača, kelj pupčar (prokulica), kupus, artičoka
- Gljive

Karoten ćete naći u narančastom povrću. Karoten je adaptiran u vitamin A. Vitamin A (mrkva, slatki krumpir, tikvice…) pomaže očuvati sluznice koje imaju ulogu zapreke protiv virusa. Preporuča se popiti dvije čaše na tjedan za uspješnu borbu protiv virusa. Zamjena za glavne izvore karotena su špinat i kelj.

Vitamin E ćete naći u bademima i sjemenkama suncokreta. Vitamin E pomaže u funkciji imunosti i štiti limfocite odoštećenja.

Čaj sadrži aminokiseline zvane L-Theanin u velikoj koncentraciji I potiču limfocite da proizvode interferon. To je protein koji se bori protiv virusa. Svaki dan popijte 5 manjih čaša crnog ili zelenog čaja.

Nema komentara:

Objavi komentar