Pretraži ovaj blog

ponedjeljak, 27. rujna 2010.

Kozmetički tretmani - užitak za sva osjetila


Držati do sebe znači vjerovati u sebe, voljeti sebe, a samo takvi možemo stvarati, pomagati drugima i pobjeđivati

Opterećenje u privatnom i poslovnom životu i njihov svakodnevni pratitelj - stres, iziskuju da odvojimo dan samo za sebe kako bismo obnovili tjelesnu, a time i duhovnu ljepotu. Stara izreka kaže: zdrav duh u zdravom tijelu, a mi ćemo tome dodati: zdrav i lijep duh u zdravom i lijepom tijelu.
Zahvaljujući široku spektru tretmana u kozmetičkim salonima, wellness centrima, termalnim odmaralištima..., pregršt je mogućnosti kojima oplemenjujemo dušu, uljepšavamo tijelo, obnavljamo izgubljenu energiju i vraćamo izgubljeno samopouzdanje.
Znanstveno je dokazano da uzrok lošeg raspoloženja vrlo često proizlazi upravo iz nezadovoljstva vlastitim izgledom. Smetaju nam bore, nečisto lice, nedepilirane noge, imamo koji kilogram viška, uznapredovali celulit, pozvani smo na važan poslovni sastanak, a ni nokti ni kosa nisu uređeni, umorni smo i ukočeni. Nezadovoljstvo još više pridonosi svakodnevnoj napetosti i izaziva dodatan stres.

Kozmetičar kao terapeut

Uloga je kozmetičara da ciljano riješi problem zbog kojeg smo došli te da u opuštajućoj atmosferi i u ugodnu razgovoru s klijentom sasluša sve njegove probleme. Dakle, ako želimo postići potpun učinak, klijent nam mora vjerovati i tek tada će se prepustiti njegovanju, osjećat će se opušteno i smireno, a mi ćemo ga opskrbiti novom energijom, ljepotom duha i tijela.
Njegovan izgled i zadovoljstvo samim sobom, kao i pozitivna energija koja uz to ide, produljuju mladost, daju nam ljepotu i snagu, ali i sigurnost u samoga sebe. To nam otvara nove horizonte prema drugim ljudima i pridonosi da nas više poštuju i cijene. Naposljetku, ne kaže se bez razloga da zadovoljan čovjek uvijek lijepo izgleda...

Sve što nam je potrebno da bismo postigli harmoniju duše i tijela Bog nam je dao besplatno - dodire i mirise, okuse i boje, toplinu i zvukove. Trebamo ih samo na pravi način kombinirati, oponašajući prirodu u kojoj inače čine savršen sklad.

Dodir - Od presudne je važnost-i. Mora biti istodobno mek, a ujedno snažan, s obzirom na to da maser dodirom prenosi svoj mir i toplinu, a pritiskom po akupresurnim točkama pospješuje ravnomjerniji protok energije. To je osobito važno kod masaže koja djeluje na živčani sustav, jer smiruje nervozu i smanjuje razinu štetnih hormona u tijelu.
Dodir toplog kamenja vulkanskog podrijetla, koje se koristi kod specijalne, tzv. Hot stone masaže, stvara nevjerojatnu ugodu, širi krvne žile i potiče cirkulaciju u pojedinim dijelovima tijela. Naime, kamenje ima visoku moć upijanja topline, odnosno njezina polagana otpuštanja tijekom masaže. Izvodeći duge pokrete glađenja i lupkanja, terapeut prenosi toplinu kamenja na tijelo klijenta. Masaža kamenjem upotpunjuje se eteričnim uljima koja se dodaju u prirodno bazno ulje. Dodavanje ulja ima dvostruku važnost: služi kao podloga da bi kamenje lakše klizilo po koži, ali i u terapeutske svrhe. Eterična ulja biraju se i miješaju ovisno o problemu koji muči klijenta i njegovim željama. Ovom masažom postižemo duboku relaksaciju i smanjujemo stres, rješavamo probleme zakočenosti mišića, bolova u leđima, loše cirkulaciju, depresiju...

Mirisi - Niti jedno naše čulo nema tako jak i izravan utjecaj na mozak kao osjet mirisa, jer mozak pamti mirise koje smo tijekom života osjetili. Oni nas čine sretnima, smiruju nas, opuštaju i uravnotežuju duh i tijelo. Zato pravi i istinski doživljaj tretmana treba biti popraćen određenim mirisom koji će omogućiti potpuno opuštanje. Mirisi mogu biti sastavni dio tretmana, odnosno preparata koje koristimo tijekom tretmana, ali i dio ozračja u kojem se tretmani izvode.
Iznimnu ugodu čini aromaterapija eteričnim uljima, koja, uz to što pruža ugodne mirise, ima i vrlo važno terapijsko djelovanje. Aromamasaže eteričnim uljima opuštaju, oslobađaju od stresa i napetosti, aktiviraju sve stanice pospješujući protok krvi i limfe, a ujedno pridonose pročišćavanju organizma od toksina. Aromatični pilinzi lica i tijela samljevenim biljem ili aromatičnim solima čiste kožu i uklanjaju odumrle stanice, čine je mekom i baršunastom, a ujedno pružaju neopisiv osjećaj čistoće i opuštanja.

Okus - Također može pridonijeti opuštanju i užitku tijekom boravka u relaks centrima. Osvježavajući, prirodni voćni sokovi, svježe voće i pomno odabrane čajne mješavine opuštaju svojim okusom i mirisom, a ljekovitim svojstvima čine određeni tretman učinkovitijim, pridonoseći tako očuvanju zdravlja i ljepote. Od nevjerojatne su važnosti čajne mješavine koje se koriste pri čišćenju organizma i mršavljenju jer ubrzavaju metabolizam i čiste tijelo od otpadnih tvari te smanjuju osjećaj gladi. Topli napici nas zagrijavaju i opuštaju.

Boja - Boju ili svjetlost doživljavamo kao ugodnu ili neugodnu, što ovisi o našem duhovnom stanju. Terapija bojama vrlo je važna u određenim terapijskim tretmanima, kao i u kozmetici, a koristi se i kao način opuštanja.
Nježni pastelni tonovi, naročito zelene i plave, djeluju opuštajuće, čine nas vedrijima i raspoloženijima, budeći u nama volju za životom. Tako zelene lisnate biljke čine inače hladne prostore ugodnim i toplim. Ta se boja koristi u tretmanima za obnavljanje suhe, iritirane i kuperozne kože (koža sklona isušivanju i pojavi crvenila).
Jarke, stimulirajuće boje, naročito crvenu, koristimo u tretmanu mješovite, seboroične i umorne kože te u raznim anticelulitnim tretmanima, tretmanima za smanjenje obujma te kod mlohava i opuštena tkiva kože.

Toplina - Sastavni je dio ugođaja određenog tretmana i vrlo bitan čimbenik opuštanja. Već smo spomenuli pozitivan utjecaj topline kod Hot stone masaže. Ugodne su i opuštajuće i zagrijane pamučne vrećice s ljekovitim biljem, tzv. pinde ili pakunzi, koje prislonjene na određena mjesta na tijelu oslobađaju bolne mišiće od napetosti, pospješuju prokrvljenost i oživljavaju kožu. Pakunzi za noge neizostavan su ritual za opuštanje i pomoć pri lošoj cirkulaciji i omekšanju tvrde i orožnjele kože na stopalima. Tople kupke za noge radile su naše bake kako bi djecu smirile i ugrijale prije spavanja, ali i spriječile prehladu i grlobolju. Vruće kupelji i saune koriste se još od starih Rimljana kao savršen način opuštanja, poboljšanja cirkulacije, pročišćavanja kože i cijelog tijela od različitih toksina i nusprodukata metabolizma.

Stimulaciju tijekom tretmana upotpunjuje opuštajuća i nenametljiva glazba - zvukovi prirode, žubor vode i cvrkut ptica. Postoje tehnike masaže u kojima je glazba glavni element. Začetnici te metode dokazali su da zvukovi pojedinih instrumenata različito stimuliraju određene čakre u tijelu. Tako, primjerice, glazba koja oponaša zvukove vode ima učinak otjecanja suvišne vode i odstranjivanja štetnih tvari iz tijela, a uz to izvrsno opušta.

Iz svega navedenoga jasno je da kozmetički tretman jest i mora biti ugoda, ali i potreba, te da to nije uzaludno potrošeno vrijeme i bačen novac, nego nešto što nas izgrađuje, oplemenjuje i stvara. Držati do sebe znači vjerovati u sebe, voljeti sebe, a samo takvi možemo stvarati, pomagati drugima i pobjeđivati. Stoga, ne oklijevajte, pronađite vrijeme rezervirano samo i isključivo za sebe.

Autor:
dipl. ing. Manuela Šapro, kozmetičarka

Nema komentara:

Objavi komentar