Pretraži ovaj blog

srijeda, 25. studenoga 2009.

Četiri koraka za produljenje života

Nizozemski znanstvenici s Wageningen Universiteit istražili su učinak koji četiri jednostavne mjere imaju na produljenje života.

Desetogodišnje istraživanje u kojem je sudjelovalo više od 1500 osoba od 70 do 90 godina pokazalo je da kombinirani učinak tzv. mediteranske prehrane (bogate voćem, povrćem i ribom, a siromašne mesom i mliječnim proizvodima), nepušenja, umjerene fizičke aktivnosti i umjerene konzumacije alkohola rizik od umiranja može smanjiti 65 posto. Svaki od navedenih čimbenika sam je po sebi smanjivao rizik od umiranja - fizička aktivnost od 30 minuta na dan smanjivala ga je 37 posto, a nepušenje 35 posto.

Mediteranska je prehrana izglede za smrt smanjivala 23 posto, a umjerena konzumacija vina (četiri čaše ili ekvivalentna količina alkohola tjedno) 22 posto. Znanstvenici upozoravaju na to kako bi samo mali dio golema novca što su ga razvijene zemlje prisiljene trošiti na tretiranje kroničnih bolesti, uz veće pozitivne učinke, mogao biti iskorišten za promociju zdravijeg stila života.

Nema komentara:

Objavi komentar