Pretraži ovaj blog

četvrtak, 26. studenoga 2009.

Kava i čaj smanjuju opasnost od oštećenja jetre?

Kava i čaj, prema mišljenju nekih znanstvenika, mogli bi smanjiti opasnost od nastanka oštećenja na jetri kod osoba koje konzumiraju previše alkohola, kod onih s oštećenjima zbog debljine ili onih koje imaju previše željeza u krvi.

U istraživanju što su ga zajedno proveli Državni institut za dijabetes, bolesti probavnog sustava i bubrega sa sjedištem u Washingtonu i tvrtka Social and Scientific Systems, na gotovo 10.000 osoba, utvrđeno je da su se kod osoba koje su dnevno konzumirale dvije šalice kave ili čaja, kronična oboljenja jetre smanjila za pola u odnosu na one koji su dnevno pili manje od jedne šalice dvaju napitaka. Znanstvenici su također upozorili da konzumiranje kave ne jamči zaštitu osobama koje imaju nekih drugih problema s jetrom, primjerice virusne infekcije. "Moram priznati da je još prerano poticati pacijente da povećaju unos kave i čaja u organizam, jer nisu provedena detaljna istraživanja te na njima moramo još raditi, no nadamo se da će naše otkriće biti od pomoći drugim znanstvenicima u njihovim istraživanjima o razvoju bolesti jetre", rekla je Constance Ruhl, koja je sudjelovala u istraživanju tijekom kojega su liječnici u 19-godišnjem razdoblju pratili 9849 pacijenata. U članku objavljenom u stručnom časopisu udruge američkih gastroenterologa Gastroenterology Ruhl i kolege napisali su kako vjeruju da je odgovor u kofeinu.

Nema komentara:

Objavi komentar