Pretraži ovaj blog

srijeda, 25. studenoga 2009.

Vježbanjem u mladosti protiv osteoporoze

Djevojčice koje se bave tjelovježbom dobivaju na koštanoj masi koja bi trebala smanjiti izglede za pojavu osteoporoze u starijoj dobi.

U dvogodišnjem istraživanju kanadskih znanstvenika s University of British Columbia sudjelovale su 34 desetogodišnje djevojčice koje su redovito vježbale tri puta tjedno po zadanom programu te 46 djevojčica koje nisu vježbale. Kod djevojčica koje su vježbale po programu primjenjivom u svakoj osnovnoj školi povećanje količine minerala u kostima bilo je pet posto veće.

Znanstvenici procjenjuju da je tako stečena prednost u povećavanju razine minerala u kostima u djetinjstvu ekvivalentna odgodi tri do pet godina za početak procesa gubitka koštane mase nakon menopauze. Osteoporoza se odnosi na gubitak koštane mase koji često prati starenje, a zbog toga kosti postaju krhkije i lomljivije. Zbog smanjene proizvodnje hormona estrogena nakon menopauze osteoporoza češće pogađa žene nego muškarce. Vježbanje je prepoznato kao jedan od najvažnijih čimbenika za razvoj kostiju - istraživanja su čak pokazala da bebe koje su se više kretale u majčinoj utrobi imaju jače kosti.

Nema komentara:

Objavi komentar