Pretraži ovaj blog

srijeda, 25. studenoga 2009.

Nedostatak vitamina - kod mladeži sve veći problem

Pomanjkanje vitamina D kod milijuna mladih često prolazi nezamijećeno i može prouzročiti teškoće u razvoju i pojavi osteoporoze u kasnijem životu.

Američki znanstvenici s Boston University dodaju kako postoje dokazi da je kronični nedostatak vitamina D povezan s rizikom obolijevanja od nekih oblika raka, dijabetesa i pojave visokoga krvnog tlaka. Posebnom su riziku izložena djeca koja žive u gradovima na sjevernijim geografskim širinama, osobito djeca s pigmentiranom kožom koja mogu imati teškoća s apsorpcijom sunčeve svjetlosti.

Rizik je povećan i za djecu koja koriste zaštitne kreme za sunčanje jer one mogu blokirati apsorpciju sunčevih ultraljubičastih zraka. Znanstvenici stoga preporučuju da djeca bez zaštitne kreme na suncu provedu najmanje deset minuta nekoliko puta na tjedan. Dodatni je problem u tome što mnogi mladi ne piju dovoljno mlijeka bogata kalcijem, koji je nužan za izgradnju kostiju. Istraživanje provedeno u SAD-u pokazalo je da od pomanjkanja vitamina D pati čak 30 posto adolescenata, a postotak je među crncima vjerojatno još veći. Nedostatak vitamina D lako je utvrditi testiranjem, ali se ono rijetko provodi sve dok se ne pojave simptomi poput učestalih prijeloma i rahitisa.

Nema komentara:

Objavi komentar