Pretraži ovaj blog

ponedjeljak, 30. studenoga 2009.

Sindrom slomljenoga srca

Sindrom slomljenoga srca ili manje laički, stresna kardiomiopatija, uzrokovan je naglim naletom adreanlina, kao npr. nakon prometne nesreće ili gubit­ka voljene osobe.

Gotovo svi smo kad-tad u životu doživjeli "slamanje" srca. Istraživači sa Sveučilišta Johns Hopkins nedavno su otkrili da velika tuga doista može prouzrokovati zdravstveno stanje veoma nalik srčanom udaru.
Jedna pacijentica, Pat Massof, prisjeća se lijepih trenutaka koje je provela sa svojom majkom pa bolnog iskustva koje je uslijedilo nakon njezine smrti. "Izgubila sam najbolju prijateljicu i bilo mi je veoma teško. Mislim da jednostavno nisam bila spremna na to." Nije bila spremna ni na ono što je uslijedilo: snažna bol u prsima zbog koje je otišla liječniku. On joj je rekao da je doživjela teški srčani udar. Tada je kardiolog Wittstein postavio dijagnozu: "sindrom slomljenog srca" odnosno stresna kardiomiopatija.


Do sindroma slomljenog srca dolazi kad zbog stresa tijelo proizvede veliku količinu andrenalina. Svi simptomi upućuju na srčani udar, zbog čega se često pogrešno dijagnosticira, ali ipak je mnogo drukčije. Iako srce izgleda veoma slabo kad pacijent dođe, potpuno se oporavlja i nema trajne štete, kaže dr. Wittstein. Jedan dan srce jedva kuca, a za četiri dana radi normalno. U početku se liječi kao srčani udar, ali terapija postaje nepotrebna nakon samo nekoliko dana. Sličan se slučaj dogodio i sa ženom kojoj je netko prijetio oružjem - sindrom, naime, može prouzrokovati bilo koja vrsta stresa.


Dr. Wittstein procjenjuje da otprilike dva posto svih pacijenata koji su liječeni kao srčani bolesnici zapravo imaju sindrom slomljenog srca, koji je najčešći u sredovječnih žena. Pacijenti moraju naći način kako držati stres pod kontrolom. Treba vremena, ali dokazuje se da se slomljeno srce može izliječiti.

Nema komentara:

Objavi komentar