Pretraži ovaj blog

srijeda, 25. studenoga 2009.

Dobrobit čaja

Dobro je poznato da su voće i povrće dobar izvor antioksidativnih tvari, međutim, manje je poznato da i čajevi mogu sadržavati vrlo značajne količine tvari s antioksidativnim djelovanjem.

Predstavnici antioksidanata u čajevima su flavonoidi, a s nutricionističkog stajališta "pravi" se čajevi (kod nas ih ponekad zovu i ruski čaj) uglavnom smatraju predstavnicima ovakvih svojstava. Računa se da u jednoj šalici pravog čaja (2 dl) možemo pronaći čak oko 140 mg flavonoida.

Flavonoidna sposobnost antioksidacije vrlo je velika. Naime, smatra se da je aktivnost pojedinih biljnih polifenola veća od aktivnosti već dobro poznatih antioksidativnih tvari - vitamina C i E. Prije svega, flavonoidi pozitivno djeluju na funkciju srca, a sprječavaju i razvoj pojedinih vrsta raka. Osim navedenog, flavonoidi koče metaboličke reakcije nekih mikroorganizama kao što su npr. Salmonella typhi, Campilobacter jejuni, Campilobacter coli, Helicobacter pylori, Shigella, Clostridium, Pseudomonas, Candida i ostali. Najnovija istraživanja, objavljena u američkom časopisu za kliničku prehranu "American Journal of Clinical Nutrition", ukazuju da ekstrakti iz pravog čaja mogu pomoći pri mršavljenju time što ubrzavaju oksidaciju masti.

Nema komentara:

Objavi komentar