Čokolada nije samo ukusna poslastica nego vam može sniziti krvni tlak, pokazali su rezultati novog istraživanja provedenog u SAD-u.
Studija koju je objavila udruga American Heart Association pokazala je da sastojci čokolade iz skupine flavonoida mogu pomoći krvnim stanicama da lakše obavljaju svoj posao te možda i umanjiti rizik od srčanih bolesti. "Prijašnja istraživanja pokazala su da hrana bogata flavonoidima - poput voća, povrća, čaja, crnog vina i čokolade - pomaže kod kardiovaskularnih rizika", rekao je voditelj studije Jeffrey Blumberg sa sveučilišta Tufts u Bostonu. "Mi smo u kliničkim pokusima pokušavali utvrditi utjecaj čokolade na snižavanje krvnog tlaka kod ljudi s hipertenzijom", dodao je Blumberg. "Ipak, ne možemo preporučiti ÇJedite više čokolade!Č. Studija samo sugerira da flavonoidi iz kakaa poboljšavaju vaskularne funkcije", rekao je Blumberg. Na temelju dosadašnjih istraživanja znanstvenici još ne mogu dati konkretne preporuke glede prehrambenih vrijednosti čokolade, a nutricionisti upozoravaju da treba biti oprezan pri prevelikoj konzumaciji čokolade jer je ta namirnica bogata mastima, šećerom i kalorijama.
Nema komentara:
Objavi komentar