Pretraži ovaj blog

srijeda, 25. studenoga 2009.

Zašto štucamo

Uzrok iznenadnog stezanja mišića koje koristimo za udisanje i specifičnog zvuka koji pri tome nastaje već stoljećima zbunjuje znanstvenike, posebno zbog toga što se čini da nema nikakvu korisnu svrhu.

Ultrazvučni pregledi su pokazali da fetusi stari dva mjeseca (prije nego što se pojave prvi pokreti disanja) također štucaju, a pariški znanstvenici smatraju da je to posljedica toga što su preci ljudske vrste nekad imali škrge. Svoju teoriju istraživači objašnjavaju postojanjem ove pojave (istodobno zatvaranje glotisa i stezanje mišića koji se koriste za udisanje) kod nekih vodozemaca koji su zadržali škrge.

Kao razlog zašto se ovaj mehanizam zadržao i 370 milijuna godina nakon što su prva bića izišla iz mora na kopno znanstvenici navode njegovu pomoć sisavcima dok na početku života uče sisati. To objašnjavaju sličnošću pokreta, primjerice beba, pri sisanju i onog kod štucanja - pri sisanju se također glotis zatvara kako bi se spriječio ulazak mlijeka u pluća. Zasad je ove tvrdnje vrlo teško dokazati, a pravi odgovor bi mogao biti poznat nakon proučavanja područja mozga koja kontroliraju sisanje i štucanje.

Nema komentara:

Objavi komentar