Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i UN-ova organizacija za hranu i poljodjelstvo (FAO) su naručili novo izvješće nezavisnih stručnjaka o zdravlju. Uzimati malo masnoća i šećera te jesti najmanje 400 grama voća i povrća na dan, uz barem jedan sat tjelesne aktivnosti na dan, najbolji je način borbe protiv kroničnih bolesti, navodi se u izvješću.
Od kroničnih bolesti - kardiovaskularnih bolesti, raka, šećerne bolesti i pretilosti - svake godine umire sve više osoba. Te su bolesti 2001. godine bile uzrok oko 59% smrti u svijetu i 46% bolesti. Velik dio kroničnih bolesti sa smrtnim ishodom posljedica je rizika koji se lako mogu izbjeći, kao što je povišen krvni tlak, povišene masnoće u krvi, pretilost, neuravnotežena prehrana i nedovoljna tjelesna aktivnost. Na krvni tlak znatno utječe velika uporaba soli, a zasićene masnoće djeluju na povećanje kolesterola u krvi, ističe se u izvješću.
Sve veći broj ljudi u zemljama u razvoju pati od kroničnih bolesti, dok se prije samo desetak godina ta vrsta bolesti povezivala s bogatim zemljama. Urbanizacija ima veliku ulogu u tim promjenama, jer stanovnici gradova općenito jedu hranu bogatu zasićenim masnim kiselinama i rafiniranim šećerima. Izvješće poziva vlade da daju jednostavne, realne i konkretne naputke za prehranu. Kao primjer navode se Finska i Japan, gdje su, zahvaljujući upornom nastojanju da se promijene prehrambene navike, smanjeni čimbenici rizika i postotak oboljelih od kroničnih bolesti.
Nema komentara:
Objavi komentar