Pretraži ovaj blog

srijeda, 25. studenoga 2009.

Konzumacija crvenog mesa povećava rizik od raka

Znanstvenici s University of California kažu da putem konzumacije crvenog mesa u tkivo organizma ulazi potencijalno opasna molekula.

Po njihovom mišljenju, ova molekula može zbog poticanja štetnog odgovora imunološkog sustava prouzročiti nastanak bolesti srca i rak. Molekula po imenu Neu5Gc spada u skupinu šećera, ljudi je ne mogu proizvesti, no u visokim razinama je prisutna u janjetini, svinjetini i govedini.

Nekoliko prethodnih istraživanja je konzumaciju crvenog mesa povezalo s povećanim rizikom obolijevanja od raka i bolesti srca, no ona su se usredotočila na zasićene masti i kemikalije koje nastaju za vrijeme termičke obrade mesa. U istraživanju provedenom na ljudima je utvrđeno da se Neu5Gc apsorbira u tkiva kao što su krvne žile te (budući da nije ljudskog podrijetla) da potiče djelovanje imunološkog sustava.

Znanstvenici vjeruju da ova molekula nije odmah toksična te da šteta nastaje nakon njenog nakupljanja tijekom godina. Po njihovom mišljenju, Neu5Gc bi mogla biti i jedna od glavnih prepreka u pokušajima transplantacije životinjskih organa ljudima.

Nema komentara:

Objavi komentar