Pretraži ovaj blog

srijeda, 25. studenoga 2009.

Vježbanje poboljšava pamćenje

Visoka razina šećera u krvi negativno utječe na pamćenje pa američki znanstvenici kao rješenje predlažu tjelovježbu i gubitak viška tjelesne težine.

U istraživanju znanstvenika s New York University sudjelovalo je 30 muškaraca i žena u dobi od 53 do 89 godina. Ispitanicima nije bio dijagnosticiran dijabetes, ali su neki od njih imali više razine glukoze u krvi nego što je uobičajeno. Magnetskom rezonancom je utvrđeno da su ispitanici s visokom razinom šećera u krvi imali manji hipokampus, dio mozga koji je odgovoran za učenje i pamćenje. Ti su ispitanici imali i lošije rezultate na testovima pamćenja i kognitivnim testovima.
Znanstvenici navode da je hipokampus posebno osjetljiv dio mozga te da protekom vremena može biti dosta oštećen, što je posebno zabrinjavajuće za starije osobe.

Ovo istraživanje otvara intrigantnu mogućnost da se boljom kontrolom razine šećera u krvi omogući sprječavanje problema s pamćenjem koji su povezani sa starošću. Znanstvenici kao najjednostavniju mjeru za poboljšavanje pamćenja preporučuju redovito vježbanje i gubitak viška tjelesne težine, što dokazano pomaže u regulaciji količine šećera u krvi.

Nema komentara:

Objavi komentar