Za snižavanje krvnog tlaka i reduciranje rizika za infarkt i moždani udar stručnjaci preporučuju maksimalni unos soli od šest grama dnevno.
Istraživanje britanskih znanstvenika iz Medical Research Councila pokazalo je da smanjenje dnevnog unosa soli sa 9,5 na šest grama rezultira 13-postotnim smanjenjem rizika za moždani udar te 10-postotnim smanjenjem izgleda za obolijevanje od bolesti srca. Sol se sastoji od 40 posto natrija i 60 posto klora. Natrij je nužan za regulaciju količine vode u organizmu te koordiniranog prijenosa električnog naboja. Za ispunjenje tih funkcija dovoljan je jedan gram soli dnevno. Prevelik unos soli povećava krvni tlak, zbog toga što natrij uzrokuje zadržavanje veće količine vode, a dodatna voda u krvnim žilama povećava tlak. Stručnjaci dodaju kako je 75 posto soli koju unosimo skriveno u prerađenoj hrani.
Nema komentara:
Objavi komentar