Pretraži ovaj blog

ponedjeljak, 30. studenoga 2009.

Liječenje alergije na sjemenu tekućinu čestim spolnim odnosima

Žene alergične na sjemenu tekućinu svojih partnera, mogu se izliječiti učestalim spolnim odnosima, tvrdi alergolog iz New Yorka.

No, nemojte to pokušavati bez liječničke pomoći. Bez primjerene desenzibilizacije, spolni odnos može biti smrtonosan za neke žene koje su alergične na sjemenu tekućinu. Neke žene uistinu su alergične na sjeme, potvrđeno je na American College of Allergy, Asthma, and Immunology u Philadephiji. Dr. David J. Resnick iz njujorške bolnice Presbyterian kaže da te žene imaju snažan alergijski odgovor na sjemenu tekućinu svojih partnera. One pate od genitalnog svrbeža, pečenja te oteklina. U težim slučajevima može doći do pojave osipa ili čak teškoća s disanjem. Resnick i njegovi kolege prikazali su slučajeve alergije na sjemenu tekućinu u portorikanskih žena koje su dobro reagirale na terapiju - desenzibilizaciju.


Liječenje dolazi u dva oblika. Jedan se sastoji od alergijskih injekcija koje sadrže male doze sjemene tekućine partnera, a drugi je oblik tehnika nazvana intravaginalni sjemeni izazov. U tom liječenju, koje traje nekoliko sati, svakih 20 minuta liječnik aplicira sve veće količine partnerove sjemene tekućine u rodnicu žene. Oba načina liječenja zahtijevaju od parova da imaju seksualne odnose barem dva ili tri puta tjedno. Dr. Resnick kaže da je neuspjeh terapije povezan s onim parovima koji nemaju seksualne odnose dovoljno često. Kao i drugi oblici imunoterapije, i ovo se liječenje mora provoditi u ustanovama koje su dovoljno opremljene da bi mogle zbrinuti preosjetljive pacijentice u slučaju anafilaktičkog šoka. S obzirom na to da do takve reakcije može doći u bilo kojem trenutku, dr. Resnick preporučuje tim ženama da uvijek imaju pri ruci injekciju adrenalina. Slučajevi ovakve alergije su rijetki, no mnogi nisu prepoznati. Tipična pacijentica je žena u dvadesetim godinama. 41 posto alergičnih žena ima simptome tijekom prvog snošaja, koji se pogoršavaju tijekom sljedećih izlaganja ako se žene ne podvrgnu desenzibilizaciji. Dr. Resnick dodaje da alergija na sjemenu tekućinu nije izravan uzrok neplodnosti.

1 komentar: