Pretraži ovaj blog

srijeda, 25. studenoga 2009.

Gubitak sluha je određen još prije rođenja?

Na izglede za gubitak sluha u odrasloj dobi utječu događaji prije rođenja, tvrde švedski znanstvenici sa sveučilišta u Goeteborgu.

U određenim razdobljima trudnoće je kratkotrajno ubrzan rast stanica u svrhu razvoja kompliciranih organa, no kod fetusa koji nemaju dovoljno hranjivih tvari ili su izloženi djelovanju toksina kao što su nikotin ili alkohol može doći do usporavanja ovog procesa.

Zbog toga, po mišljenju švedskih znanstvenika, neki organi mogu biti premali prilikom poroda te ostati takvi cijelog života. Istraživači vjeruju da je jedan od glavnih krivaca za gubitak sluha (ali i nizak rast te bolesti srca) preniska razina jedne kemikalije slične inzulinu. Da bi testirali svoju hipotezu, istraživači su uz pomoć audiometrije analizirali sluh 479 osoba koje su na radnom mjestu izložene visokoj razini buke. Utvrđeno je da su niske osobe imale 3 puta veće izglede da će imati poteškoća sa sluhom. Znanstvenici misle da bi interventno povećanje razine dotične kemikalije slične inzulinu u trudnoći moglo spriječiti gubitak sluha.

Nema komentara:

Objavi komentar