Pretraži ovaj blog

srijeda, 25. studenoga 2009.

Obična prehlada ozbiljnija za astmatičare

Nije ništa vjerojatnije da će se prehladiti astmatičar nego bilo tko drugi, ali kad do prehlade dođe, vjerojatnost pojave ozbiljnih respiratornih simptoma znatno je veća za oboljele od astme.
Iako se odavno zna da su zarazne bolesti gornjih dišnih putova najčešće virusne etiologije, česti okidač egzacerbacija astme, rijetko je ispitivano jesu li astmatičari doista osjetljiviji na infekciju rinovirusima. Skupina engleskih znanstvenika na čelu s dr. Jonathanom M. Corneom proučavala je skupinu od 76 parova koji žive zajedno, a od kojih je jedan partner zdrav, dok drugi boluje od astme. Rezultati su objavljeni u The Lancetu.

Analizom 753 prikupljena uzorka, rinovirus je nađen u 10% uzoraka prikupljenih od astmatičara i u 8.5% uzoraka od njihovih inače zdravih partnera: matematičkom analizom razlika se pokazala beznačajnom. Također, ozbiljnost, trajanje ili učestalost simptoma i znakova infekcije gornjeg respiratornog trakta nije se razlikovala među pripadnicima dviju skupina. Ipak, zviždanje u prsima, zaduha i kašalj bili su znatno jači i ozbiljniji kod astmatičara.

Nema komentara:

Objavi komentar