Pretraži ovaj blog

ponedjeljak, 30. studenoga 2009.

Mlijeko poništava blagotvoran učinak čaja na srce

Mnogo je studija pokazalo kako je čaj blagotvoran za kardiovaskularno zdravlje, ali nova studija otkriva kako se zaštitno djelovanje čaja gubi kad se u njega dodaje mlijeko.

Za "loše" djelovanje mlijeka krive su bjelančevine zvane kazeini koje reagiraju s čajem, smanjujući koncentraciju katehina i flavonoida u čaju koji su odgovorni za njegove protektivne učinke protiv srčanih bolesti, tvrde znanstvenici. Voditeljica istraživanja prof. dr. Verena Stangl iz bolnice Charite, Universitatsmedizin - Berlin u Njemačkoj kaže da, ako pogledate rezultate studija, vidjet ćete kako je u Aziji manje srčanih bolesti, no u Engleskoj to nije slučaj, pa se nameće pitanje je li dodavanje mlijeka razlika između Azije i Engleske, gdje se čaj obično pije s mlijekom. U studiji je 16 zdravih žena u postmenopauzi pilo pola litre svježeg crnog čaja, crni čaj sa 10-postotnim obranim mlijekom, ili kuhanu vodu, tijekom tri različite prigode pod sličnim okolnostima. Znanstvenici su zatim mjerili funkciju stanica koje oblažu brahijalnu arteriju na podlaktici koristeći visokorezolucijski ultrazvuk prije i dva sata nakon konzumacije čaja. Otkrili su kako je crni čaj znatno poboljšao sposobnost opuštanja i širenja arterija. No, nakon dodavanja mlijeka, otkrili su kako je biološki učinak čaja u potpunosti nestao. Isto je potvrđeno na dodatnim istraživanjima na štakorima. "Ako želite piti čaj zbog njegovih dobrih zdravstvenih učinaka, ne pijte ga s mlijekom", kaže Stangl. Dodaje kako mlijeko ne sprječava samo pozitivne učinke čaja na krvožilni sustav, nego i uništava antioksidantne učinke čaja te možda i njegovo zaštitno djelovanje protiv raka.

Nema komentara:

Objavi komentar