Pretraži ovaj blog

srijeda, 25. studenoga 2009.

Otkriven centar u mozgu zadužen za osjećaj sreće

Liječeći pacijenticu oboljelu od epilepsije, znanstvenici su otkrili da podražaj određene točke u mozgu može izazvati osjećaj sreće i smijeh.

Ovo otkriće navodi na zaključak da su, barem kod ove pacijentice, smijeh i "zadovoljstvo" povezani s određenim područjem mozga. To područje, donji sljepoočni girus, znanstvenici povezuju i sa sposobnošću govora i pamćenjem, izjavio je voditelj istraživanja Takeshi Satow sa sveučilišta u Kyotu.

Znanstvenici su spomenutu točku otkrili u mozgu 24-godišnje žene koja je trebala biti podvrgnuta operaciji radi olakšavanja nadzora nad napadima epilepsije. Prije same operacije, znanstvenici su električnim impulsima stimulirali površinu njezina mozga kako bi utvrdili "funkcionalna područja" u tom dijelu mozga koja su morali izbjegavati tijekom operacije. Kad su jednu sekundu blago stimulirali donji sljepoočni girus, pacijentica je rekla da se osjeća "zadovoljno". Osim toga, pacijentica tvrdi da se u tom trenutku prisjetila melodije koju pamti iz djetinjstva.

Nema komentara:

Objavi komentar