Pretraži ovaj blog

srijeda, 25. studenoga 2009.

Orasi smanjuju rizik za kardiovaskularne bolesti

Orasi, ulje oraha i ulje sjemenki lana snižavaju razinu lošeg kolesterola i smanjuju izglede za razvoj upalnih procesa u krvnim žilama.

Istraživanje američkih znanstvenika s Penn State Universityja prvo je koje je pokazalo da prehrana bogata orasima snižava razinu C-reaktivnog proteina (CRP), markera za upalne procese povezane s bolestima srca.

Orasi sadrže dva tipa nezasićenih masnih kiselina, proteine, vitamine i minerale čije kombinirano djelovanje smanjuje čimbenike rizika povezane s razvojem kardiovaskularnih bolesti. Znanstvenici vjeruju da konzumacija oraha u kombinaciji s režimom prehrane u kojem je ograničen unos zasićenih masnoća, kolesterola i kalorija može biti važan činitelj u smanjivanju rizika za razvoj bolesti srca i krvnih žila.

Nema komentara:

Objavi komentar