Pretraži ovaj blog

četvrtak, 26. studenoga 2009.

Globalno zatopljenje utječe na zdravlje

Od posljedica velikih poplava, uništenja tropskih šuma, neuobičajeno visokih temperatura i ostalih ekstremnih vremenskih prilika zabilježenih u posljednjih nekoliko desetljeća, globalno zatopljenje uzrokovalo je mnoge smrti i bolesti diljem svijeta, a pre

U posljednjem broju medicinskog časopisa The Lancet, znanstvenici gotovo jednoglasno upozoravaju kako povećanje razine stakleničkih plinova može biti uzrokom globalnog zatopljenja i klimatskih promjena na Zemlji. Skupina znanstvenika iz različitih dijelova svijeta koja je u posljednjih pet godina proučila nekoliko desetaka znanstvenih dokumenata tvrdi da bi se opasnost od posljedica globalnog zatopljenja, promjena u okolišu i socijalnih promjena mogla odraziti u još većoj mjeri nego dosad na zdravlje stanovnika Zemlje.

U članku objavljenom u The Lancetu stoji kako se klimatske promjene sastoje u velikim promjenama temperature, promjenama razine mora, obilnijim padalinama, povećanju vlažnosti zraka, snažnijim vjetrovima, a posljedice bi mogle biti fatalne za mnoge stanovnike našeg planeta. Zarazne bolesti, povećanje broja alergija, povećana smrtnost zbog previsokih temperatura u kombinaciji s iznimno vlažnim zrakom, pojava kolere u nerazvijenim zemljama, uništena ljetina, a zbog toga i smanjena proizvodnja hrane u nekim dijelovima svijeta, pothranjenost i glad, posljedice odrona zemlje, već su počeli uzimati danak, smatraju znanstvenici.

Zbog povećanja razine mora u posljednjih nekoliko desetljeća stanovnici nekih pacifičkih otoka morali su svoja sela "pomaknuti" prema unutrašnjosti, što je kod nekih rezultiralo zdravstvenim problemima i bolestima. Zbog svega navedenoga, znanstvenici pozivaju međunarodnu političku javnost da locira najugroženije skupine kad je riječ o posljedicama klimatskih promjena te organiziraju raspravu na najvišoj razini o tom iznimno ozbiljnom problemu.

Nema komentara:

Objavi komentar