Pretraži ovaj blog

ponedjeljak, 30. studenoga 2009.

Masna hrana povećava rizik za rak dojke

Konzumacija hrane bogate mastima povećava rizik obolijevanja od raka dojke, pokazalo je istraživanje provedeno na ženama koje su prošle menopauzu.

U četverogodišnjoj studiji američkog National Cancer Institutea sudjelovalo je 188.700 ispitanica u dobi između 50 i 70 godina. Pokazalo se kako žene čija se prehrana u najvećoj mjeri sastoji od različitih masti imaju 11 posto veći rizik obolijevanja od raka dojke nego što ga imaju žene koje jedu relativno malo masne hrane. Povećanje rizika bilo je neovisno o čimbenicima kao što su prisutnost raka dojke u obitelji, pušenje, povećan indeks tjelesne mase i konzumacija alkohola. Pišući za Journal of the National Cancer Institute, istraživači objašnjavaju kako masti povećavaju rizik za rak dojke zbog toga što utječu na ravnotežu hormona.

Nema komentara:

Objavi komentar