Pretraži ovaj blog

srijeda, 25. studenoga 2009.

Zašto više ne jede ono što se skuha?

Odgovor na navedeno pitanje može se nalaziti u mnogim činjenicama vezanim za adolescente i njihovo ponašanje. Neke od tih činjenica mogu pomoći pri usmjeravanju adolescenta ka pravilnom načinu hranjenja. Glavne karakteristike adolescenata vezane uz način i navike hranjenja uključuju:

  • Povećanje neovisnosti - adolescenti češće jedu s prijateljima nego li s roditeljima. Pritom imaju povećanu kontrolu nad izborom hrane, često one koja im je do tada bila uskraćivana ili zabranjivana (kava, brza hrana i sl.). Često su skloni i novom pa je upravo za ovu skupinu najviše karakteristično eksperimentiranje u pogledu prehrane (često izabiru jedan od alternativnih načina prehrane).
  • Važnost fizičkog izgleda - većina adolescenata više je zabrinuta za fizički izgled nego li za sveopće zdravlje organizma. Zato su (osobito ženski spol) vrlo često podložni izlaganju različitim vrstama dijeta, uzimanju raznih pripravaka za mršavljenje i sl. Tako ni ne čudi što većina oboljelih od anoreksije ili bulimije pripada upravo ovoj populacijskoj skupini.
  • Često izbivanje van kuće i mogućnost vlastitog izbora hrane - pokazalo se da adolescenti u prosjeku 1/3 hrane konzumiraju van kuće. Pritom najčešće odabiru hranu prema onome što vole.
Navedene, ali i druge karakteristike adolescenata glavni su problemi kod pravilnog hranjenja za ovu dobnu skupinu. S obzirom na to da način i navike života u ovoj dobi mogu utjecati na budućnost te da one ujedno utječu na zdravlje i razvoj adolescenta, potrebno ih je bar pokušati usmjeriti prema boljem i zdravijem načinu življenja.

Nema komentara:

Objavi komentar