Pretraži ovaj blog

utorak, 24. studenoga 2009.

Trening za oči i ne samo za one koji nose naočale


Program vježbi za prevenciju i liječenje nevaljanog vida


Zdrav vid s pinhole naočalama



U našem modernom društvu najviše koristimo oči i zato se one i najviše troše. Znanstvenici su dokazali da 80-90 % svih informacija iz okoliša dobijamo preko njih. Uz to još imamo i dodatne podatke koje dobijamo preko medija, televizije, računala i slično. Kada naprimjer radimo na kompjuteru samo 35% vizualnih funkcija uključenih u vid je aktivno te 65% naših vidnih sposobnosti se koristi vrlo rijetko ili se ne koristi uopće. Zbog toga osobe koje puno čitaju, gledaju tv ili provode mnogo vremena na računalu opterećuju svoje oči jednostrano, zaboravljajući načine gledanja i granice drugačijih mogućnosti vizualne percepcije.


::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Istraživanja provedena na radnicima u observatorijima,koji su trebali motriti više monitora odjednom, pokazalo je da se 80% radnika žali na umor očiju, a 60% ih je iskusilo vrlo neugodne osjećaje bola u očima na kraju radnoga dana.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::


Pinhole naočale se koriste umjesto optičkih naočala s dioptrijom namijenjenih da isprave vid ili spriječavaju pogoršanje spomenutog. One su tamne plastične leće s mnogo malih rupica koje podsjećaju na oko muhe. Kada gledate kroz te naočale, slika koju vidite sastoji se od gomile veoma oštro fokusiranih dijelova. Nakon određenog vremena potrebnog za prilagodbu i povećanje pokretnosti očnih mišića, mozak prikuplja odvojene dijelove u potpunu sliku gdje rešetkast uzorak više nije prisutan.

Ove naočale nisu novi izum. Njihove prethodnice mogu se naći u diskovima napravljenim od drveta, kostiju i slično sa kosim otvorom koji su primjerice Eskimi napravili davno kako bi smanjili svjelosni efekt i pojačali kontrast.


Ove iste naočale koriste i ljudi u Sri Lanki koji si ne mogu priuštiti «bolje» jer naočale očito služe svojoj svrsi što ćete se i sami uvjeriti. Koriste se i u oftamologiji. Preporučuju se lovcima koji nose BI ili polifokusne naočale. Te se naočale ne mogu koristiti kada se cilja nešto, brzo na okidač (blizu) i metu (daljinu) tako da moraju različite predmete gledati kroz različite leče. Stoga im to onemogućuje točno ciljanje. Sa pinhole naočalama to je moguće, samo je potrebno dovoljno svijetla: zbog malih rupica, dubina polja se povećava i moguće je istovremeno vidjeti i bliža i udaljenija područja.

KAKO NAM ONE POMAŽU ?


Oni dijelovi naših očiju koji u opuštenom stanju koncentriraju i propuštaju svijetlost (rožnice, zjenica...) grade oštru izvrnutu sliku u mrežnici. Tamo gdje je vid neispravan ili su oči pod prevelikim stresom to se ne događa uopće ili ne za svaku udaljenost.

Naočale i kontaktne leče su načinjene na takav način da lome svjetlost za što se mislilo da je jedini mogući način da se ispravi vid i da se svijetlost lomi na takav način da se dobije oštra slika na cijelom području mrežnice bez truda da se to stanje promijeni i zbog toga se vid NE POPRAVLJA !

Pinhole naočale pak odabiru i koncentriraju svijetlo koje pada kroz male rupice ispred očiju bez loma i zbog toga je koncentrirano i poravnano. Zbog toga zrake svijetlosti su usmjerene u sami centar mrežnice- u foveu centralis ili makulu, tj. u mjesto najoštrije rezolucije oka. Ostatak svijetlosti zadržan je pomoću neprozirne leće. Djelomična slika potiče mozak da koristi očne mišiće da naprave ostatak fokusiranja.


:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Nitko ne vidi stalno isto. Naša rezolucija vida se mijenja ovisno o našem raspoloženju i

onome što radimo.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::


Naš vid je dizajniran tako da žudi za neprestanim promijenama sa oštrog, detaljnog fokusa na cijelu sliku ili blag fokus. Na početku samo nespojeni i djelomično preklopljeni detalji su vidljivi kroz rupice na naočalama. Kako bi pribavio sliku mozak je stimuliran povećati brzinu primitka detaljnih slika iz individualne rupice, brzo ih uspoređujući jednu s drugom i spajajući ih u jednu glavnu sliku.


Naočale i kontaktne leče ne mijenjaju uzrok pogoršanja vida nego, dapače još i potiču ukočenost. Leče same usmjeravaju svijetlo s onog kuta koji je najpovoljniji u mrežnicu tako da se očni mišići ne moraju uopće naprezati, što naravno potiče njihovu pasivnost tako da je sve moguće vidjeti čisto i jasno, no daljnje pogoršanje vida je neizbježno.


:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Naočale i leče su brza i laka pomoć pri pokušaju da vidimo bolje, ali na dulje staze, oni samo potiču daljnju pasivnost oka koja je i dovela do pogoršanja vida.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::


Noseći ove naočale pomoći ćete svojim očima da ostanu aktivne izmjenjujući vaš fokus te omogućujući vašim mišićima da su stalno u «pokretu». Najveću aktivnost postići ćete mičući svoju glavu dok gledate jer će tada očni mišići postati osjetljiviji. Činjenica je da svi mišići oka, ako su potpuno aktivni mogu napraviti do 300 pokreta u sekundi. Što je vrlo dobra vježba za oči, te će one postati aktivne.


::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Aktivne oči svijetle kada se svijetlo stalno mijenja, izgledaju živo i budno te gledaju široko.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Nema komentara:

Objavi komentar