Pretraži ovaj blog

ponedjeljak, 23. studenoga 2009.

YOGA DUHOVNO DISANJE

Yoga ne razvija samo željene mentalne kvalitete i osobine s pomocu snage volje združene s ritmickim disanjem nego takoder razvija i duhovne sposobnosti, bolje receno pomaže pri njihovom razvoju. Istocna nas filozofija uci da covjek posjeduje brojne sposobnosti koje su trenutno u jednom mirujucem ili spavajucem stanju ali koje ce se evolutivnim razvojem
sve jace razvijati.

Takoder nas uci da se ispravnim naporom volje kojoj pomažu pogodne okolnosti i stanja može pomoci pri razvitku ovih duhovnih osobina te ih razviti brže nego tijekom uobicajenog evolutivnog napredovanja. Drugim rijecima, covjek može cak i sada razviti duhovne snage svijesti koje još dugo, dugo nece postati zajednickom osobinom ili vlasništvom njegova naraštaja koji se razvija postupnim napredovanjem pod utjecajem evolutivnog zakona.

U svim vježbama koje su usmjerene prema tom cilju ritmicko disanje ima važnu ulogu. Naravno, u samom disanju nema nicega misticnog što bi proizvelo ovako predivne rezultate. Ali, ritam koji stvara yoga disanje dovodi citav tjelesni sustav, ukljucujuci i mozak, pod savršenu kontrolu i u savršeni sklad. Time se postiže najpogodnije stanje za razvoj pritajenih sposobnosti. U ovoj knjizi necemo dublje ulaziti u filozofiju istocnoga duhovnog razvoja jer bi nam za tu temu bilo potrebno nekoliko knjiga a tematika je takoder teško razumljiva pa citatelja vjerojatno ne bi zanimala. Postoji i drugi razlog, dobro poznat okultistima, zbog cega se ovo znanje ne treba širiti. Medutim, citatelj treba znati da onda kada dode vrijeme za slijedeci korak, put pred njime bit ce široko otvoren. „

Kada je chela (ucenik) spreman, guru (Ucitelj) se pojavljuje." U ovom cemo vas poglavlju uputiti u razvijanje dvije faze duhovne svijesti.

(I) Svijest o duši.

(II) Svijest o povezanosti duše s univerzalnim životom.

Obje predocene vježbe vrlo su jednostavne i sastoje se od cvrste mentalne slike i ritmickog disanja. Od njih ne treba ocekivati puno odmah na pocetku. Ne treba žuriti. Jednostavno budite zadovoljni. Budite poput cvijeta koji se razvija od sjemenke do cvijeta.

SVIJEST DUŠE

Stvarno „Ja" nije tijelo, pa cak niti covjekov razum. I jedno i drugo tek su samo dio njegove osobnosti, njegovog manjeg „ja". Stvarna „bit" je Ego, ocitovanje kojeg je u individualnosti. Stvarna „bit" neovisna je o tijelu koje nastanjuje; neovisna je cak i o mehanizmu razuma kojeg koristi kao instrument. Stvarna „bit" je kapljica iz Božanskog Oceana; vjecna je i neuništiva. Ne može umrijeti ili biti uništena. Bez obzira na tijelo „stvarna bit" uvijek postoji. To je Duša. Ne mislite o njoj kao o necemu što je odvojeno od vas; vi ste Duša a tijelo je nestvaran i prolazan dio vas samih koji se svakodnevno materijalno mijenja i kojeg cete jednoga dana napustiti.

Možete razviti svoje sposobnosti tako da one postanu svjesne realnosti Duše i njezine
neovisnosti o tijelu. Plan yoge za ovakav razvitak je meditacija o stvarnoj „biti" ili Duši koja je popracena ritmickim disanjem. Vježba koju ovdje iznosimo je najjednostavniji oblik.

VJEŽBA:

Zauzmite ugodan i opuštajuci položaj. Dišite ritmicki i meditirajte o stvarnoj „Biti" razmišljajuci o
sebi kao o bicu koje je neovisno o tijelu - o bicu koje ne ovisi o tijelu iako ga nastanjuje, ali ga odlukom vlastite volje može i napustiti. Mislite o sebi ne kao o tijelu, vec kao o duhu. Mislite o svom tijelu kao o ljusci, korisnoj i ugodnoj ali koja nije stvaran dio vas samih. Mislite o sebi kao o neovisnom bicu koje koristi tijelo zato jer mu ono koristi. Za vrijeme meditacije potpuno zanemarite citavo tijelo.

Otkrit cete da cesto postajete potpuno nesvjesni tijela. Cinit ce vam se kao
da ste izvan tijela u koje se možete vratiti uvijek kada ste završili s vježbom.
Ovo je srž yoga meditativne disajne metode. Upornošcu provodenja ove vježbe dobija se predivan osjecaj o stvarnosti Duše te gotovo potpuna neovisnost o tijelu. S povecanom sviješcu cesto dolazi osjecaj besmrtnosti. Osobe ce poceti pokazivati znakove duhovnog razvitka koje ce primjecivati one same jednako kao i drugi.

No, ne smijete si dopustiti zanesenost ovom vježbom; nemojte previše živjeti u „gornjim
podrucjima" ili prezirati tijelo jer se ovdje, na ovoj fizickoj razini nalazimo s nekom svrhom. Ni na koji se nacin ne smiju zanemariti brojna iskustva koja ovdje sakupljamo niti se smije prestati poštovati tijelo koje je Hram Duha.

UNIVERZALNA SVIJEST

Duh covjeka, najviše ocitovanje njegove Duše, kapljica je u oceanu Duha, jasno odvojena i razlicita
ali ipak stvarna u dodiru sa samim oceanom i sa svakom kapljicom u njemu. Razvijajuci se u duhovnoj svijesti covjek sve više i više postaje svjestan svoje povezanosti s Univerzalnim Duhom ili Univerzalnim Umom, kako ga vec neki uobicavaju nazivati. Ponekad osjeca kao da je s njim gotovo sjedinjen a tada se taj osjecaj kontakta i odnosa gubi. Yogin pokušava postici to
stanje univerzalne svijesti meditacijom i disanjem. Mnogi su na taj nacin postigli najviši stupanj duhovnog postignuca moguc covjeku na ovom stadiju njegova postojanja. Citatelju za sada nisu potrebne više upute povezane s ostvarivanjem najviših duhovnih postignuca zbog toga što mora uciniti toliko toga prije nego li postane pripremljen primiti ih.

Zbog toga je dobro nauciti elementarne stadije yoga vježbi za razvijanje univerzalne svijesti. Bude li citatelj uporan otkrit ce nacine i metode kojima može napredovati. Put se uvijek otvara onima koji su spremni koracati njime. Slijedeca ce vježba uvelike koristiti onima koji žele razviti univerzalnu svijest. Potrebno ju je vježbati.

VJEŽBA:

Položite tijelo u ugodan i opuštajuci položaj. Dišite ritmicki i meditirajte o odnosu s Univerzalnim
umom kojega ste vi samo djelic, atom. Mislite o sebi kao da ste u dodiru sa svime, kao da ste dio
sveukupnosti. Vidite sve kao Jedno a svoju dušu kao dio toga Jednog. Osjetite primanje vibracija od velikog Univerzalnog Uma. Osjetite da dijelite njegovu moc, snagu i mudrost. Slijedite dva pravca meditiranja: Svakim udisajem zamislite da uvlacite snagu i moc Univerzalnoga Uma.

Kada izdišete zamislite da predajete drugima tu moc u isto se vrijeme ispunjujuci ljubavlju prema svakom živom bicu želeci da ono primi jednaki blagoslov koji vi sada primate. Neka univerzalna snaga prodre u vas; neka vas u cijelosti prožme. Um neka vam bude u stanju poštovanja.

Meditirajte o velicanstvenosti i uzvišenosti Univerzalnoga Uma. Otvorite se uplivu Božanske
mudrosti koja ce vas ispuniti prosvjetljujucom mudrošcu. Nakon toga dopustite da ona s vas prede na vašu bracu i sestre koje volite i kojima želite pomoci.

Onima koji ce ju prakticirati, ova vježbu daje novopronadeni osjecaj snage, moci i mudrosti te osjecaj duhovne egzaltacije i blagoslova. Vježba se mora prakticirati na ozbiljan nacin pun poštovanja. Ne smije joj se pristupiti neozbiljno i površno.

Nema komentara:

Objavi komentar