Pretraži ovaj blog

utorak, 24. studenoga 2009.

VJEŽBE ZA POKVAREN VID: Presbyopia ili staračka dalekovidnost

Presbiopija je pojava slabog vida na blizinu koja nastaje između 40. i 45. godine života kada, zbog senilnih promjena i gubitka elasticiteta leće, oslabi akomodacijska snaga očiju. Tada se najbliža točka jasnog vida s maksimumom akomodacije udalji od očiju za više od 33 cm. U osoba kojima posao ovisi o preciznom vidu na blizinu, simptomi se mogu pojaviti vrlo rano. U onih koji ne koriste svoj vid za precizan rad na blizinu, simptomi će se pojaviti kasnije. Osjetit će poteškoće pri čitanju novina ili, primjerice, traženju broja u telefonskom imeniku. Presbiopija je fiziološka pojava starenja organizma, naročito leće. Leća već u mladosti dobiva senilni nukleus koji se nakon četrdesete godine života stvrdne. Što je leća tvrđa, više gubi elastičnost pa se ne može izbočiti i povećati refrakcijsku snagu kada se kontrahira cilijarni mišić te olabave zonularne niti Zinnii.

Pojava presbiopije ovisi o širini akomodacije kojom oko može svoj dioptrički aparat optički prilagoditi iz najudaljenije točke vida (punetum remotum) kada gleda bez akomodacije te na najbližu točku vida (punetum proximum) kada gleda s maksimumom akomodacije.

Akomodacija je sposobnost oka da na različitim udaljenostima, a u granicama između najdalje i najbliže točke jasnog vida (punetum remotum i punetum proximum), može jasno vidjeti predmete. Iako večina oftomologa odmah propisuje leče ili naočale, oko se samo može popraviti, samo što je to nemoguće obaviti trenutačno i bez imalo napora. Amplituda (opseg) akomodacije je jačina akomodacije izražena u dioptrijama. Promjene koje nastupaju kod presbiopije mogu uzrokovati glavobolje, osjećaj umora, pečenja i svrbeža s učestalim treptanjem, poremećaj vida na blizinu i nemogućnost obavljanja rada na određenoj udaljenosti.

Dokaz da se oko može priviknuti na sve je i to da neki vrlo stari ljudi mogu vidjeti savršeno.

Vježbe za staračku dalekovidnost

Alternativne vježbe ( za senzornu percepciju)

Stojte na podu bosonogi ili u čarapama. Zatvorite oči. Zaljujajte se malo na prstima petama i na stranama svojih nogu. Zamilite kao stojite na pješćanoj plaži i kako vam noge polako tonu u topli pijesak. Otvorite oči i okrenite se na mjestu jednom ulijevo i jednom udesno.Nemojte željeti vidjeti jasno već smao promatrajte okolinu. Nemojte se zamarati s ničim već se samo opustite. Ne obračajte pažnju na predmete, zvukove i slike. Osjetite kao se zrak kreće oko vas. Udahnite polagano i izdahnite. Pokušajte iskusiti sva svoja osjetila ( njušite, osluškujte...)

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: Ako želite možete u pozadini pustiti neku opuštajuću glazbu, ali vas ona ne smije ometati. :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Lijene osmicena blizinu i daljinu Sa nosom ili imaginarnim kistom nacrtajte horizontalnu osmicu odmah ispred sebe. Počnite je pravite od sredine pa tada krenite prema krajevima. Jedan kraj neka bude na nekom daljem objektu ispred vas , a drugi odmah do vas. Nije važno kakva je osmica, važno je samo da sve radite polagano i da vaše oči prate vaše kretanje. Pokušajte napraviti osmicu oko nekog predmeta.

Gledanje rukama

Ugodno se smjestite. Uzmite neki objekt u ruke, zažmirite i pokušajte si dočarati kako on izgleda.

Svjesno izvan fokusa

Stavite objekt koji imate u rukama tako blizu svojih očiju da ga vidite mutno. Ni u kojem slučaju ga ne pokušavajte vidjeti jasno; dapače gledajte ga tako zamagljenog i pokušajte si dočarati kako bi ga Picasso vidio ili možda Rebrant ili neki drugi umjetnik.Gledajte ga očima djeteta ; nekog tko je djelomično ili potpuno slijep. Dok ga gledate, istovremeno ga dodirujte rukama.

Nema komentara:

Objavi komentar