Pretraži ovaj blog

ponedjeljak, 23. studenoga 2009.

FENOMEN YOGA PSIHICKOG DISANJA

Vecina do sada predocenih vježbi (iznimku cineupute o yoga ritmickom disanju) povezane su s
fizickim tijelom i odgovarajucim naporima. Premdasu oni sami po sebi iznimno važni, yogin ih prepoznajekao prirodno pribavljanje bitne i vrijedne osnove zanapore na psihickom i duhovnom planu. Medutim,ne zanemarujte i ne potcjenjujte fizicku fazu subjekta.Sjetite se da je zdravo tijelo potrebno kao potporazdravom umu te da je tijelo hram Ega, svjetiljka ukojoj gori svjetlo Duha.

Sve je dobro kada se nalazi na svojem mjestu, a sve ima svoje mjesto. Razvijeni covjek je potpuni covjek koji prepoznaje tijelo, um i duh,pružajuci svakome ono što mu pripada. Zanemarivanjebilo kojeg od njih greška je koja ce se prije ili kasnije morati izmijeniti na bolje. To je dug koji se mora vratitis interesom.

Sada cemo vas uputiti u psihicki stupanj yogaznanosti disanja u obliku niza vježbi. Uz svaku od
njih dajemo potrebno objašnjenje.Uocit cete da je svaka vježba ritmickog disanja popracena uputama da „imate na umu" odredeniželjeni rezultat. Ovakav mentalni stav daje volji jasanpravac tijekom kojeg ce izraziti svoju snagu i energiju.

Nažalost, u ovome radu ne možemo zalaziti u podrucjesnage volje. Moram pretpostaviti da imate baremnajelementarnije znanje o tome. Ukoliko s ovomtematikom niste upoznati, otkrit cete da seprakticiranjem vježbi dobiva jasnije i konkretnije znanjeod bilo kojeg teoretskog ucenja. I kao što stara indijskaposlovica kaže: „Onaj tko proba sjeme gorušice znaviše o njegovu okusu od onoga tko je vidio slona kojiih se prejeo."

OPCE UPUTE ZA YOGA PSIHICKO DISANJE

Osnova cjelokupnoga yoga psihickog disanja jeyoga ritmicko disanje. Upute o nacinu vježbanja iznijelismo u prethodnom poglavlju. U slijedecim vježbama,da bismo izbjegli ponavljanje, jednostavno cemo reci:„dišite ritmicki". Potom cemo dati upute za vježbanjepsihicke snage ili usmjerene snage volje koja djeluje upovezanosti s ritmicko disajnim vibracijama. Poslije
pocetnih vježbi otkrit cete da vam brojanje više nijepotrebno nakon prvog ritmickog daha s obzirom nacinjenicu da je razum prihvatio ideju o vremenu iritmu. Bit cete u stanju disati ritmicki kadgod zaželite,gotovo automatski.

Um sada postaje jasan i šaljepsihicku vibraciju pod utjecajem volje. Svakako dobro
proucite slijedecu vježbu u kojoj se nalaze upute okorištenju volje.

DISTRIBUCIJA PRANE

Potpuno opušteni legnite na pod ili na krevet.Ruke nježno položite preko solarnog pleksusa (mjestoiznad pupka u kojem se pocinju razdvajati rebra). Dišiteritmicki. Nakon što ste potpuno uspostavili ritamizrazite htijenje da svakim udisajem uvucete povecanu kolicinu prane ili vitalne energije iz univerzalnogspremišta koje ce prihvatiti živcani sustav i prenijeti usolarni pleksus. Pri svakom udisaju izrazite htijenje dase prana ili vitalna energija distribuira po citavom tijelu,do svakog organa, do svakog mišica, stanice i atoma;do živaca, arterija i vena; od vrška glave pa do maloganožnog prsta; hraneci, jacajuci i stimulirajuci svaki živac, uvijek iznova puneci svaki živcani centar; šaljuci energiju, silu i snagu posvuda po tijelu. Dok ocitujete
snagu svoje volje, pokušajte stvoriti mentalnu sliku velikog priliva prane, kako ulazi u pluca i kako je odmah preuzima solarni pleksus; potom kako se prvi izdisaj šalje u sve dijelove tjelesnog sustava dolazecisve do jagodica prstiju ruke i do vrškova nožnih prstiju.

Pri tome nije nužno koristiti snagu volje. Jednostavno zapovijedite ono što želite uciniti i tada stvorite mentalnu sliku toga - to je sve što je potrebno. Mirna i odmjerena zapovijed s mentalnom slikom puno je bolja od nasilnog htijenja posljedica kojega je nepotrebno rasipanje snage.

Ova je vježba od velike pomoci. Osvježava i jaca živcani sustav stvarajuci osjecaj
mira i odmora posvuda po tijelu. Posebno je ucinkovita u slucajevima kada je osoba umorna i kada osjeca gubitak energije.

SPRIJECAVANJE BOLA

Legnite ili sjednite držeci kralježnicu uspravno. Dišite ritmicki. Imajte na umu misao da udišete pranu. Tada, kada izdišete pošaljite pranu na bolno mjesto
ponovno uspostavljajuci cirkulaciju i tijek živcanih impulsa. Udahnite potom više puta sa svrhom
otklanjanja boli. Donesite dvije mentalne zapovijedi. S jednim dahom stimulirajte bolni dio a s drugim otklonite bol. Održavajte donesene zapovijedi tijekom svakog udisaja i izdisaja a zatim, na kraju, prakticirajte „procišcujuce disanje". Nakon toga se malo odmorite. Pokušajte ponovno sve dok vam ne bude bolje.

Na ovaj cete nacin otkloniti mnoge vrste boli i prije sedam udisaja i izdisaja. Željeni cete rezultat postici brže položite li ruku na bolno mjesto. Pošaljite tijek prane u ruku a potom na bolno mjesto.

USMJERAVANJE CIRKULACIJE

Legnite ili sjednite držeci kralježnicu uspravno. Dišite ritmicki i izdisajem usmjerite cirkulaciju u onaj dio tijela koji želite a koji nije dovoljno prokrvljen. Ova je vježba vrlo djelotvorna u slucaju „hladnih nogu" ili glavobolje. U oba se ova slucaja krv šalje prema dolje. U prvom se slucaju griju noge a u drugom se mozak oslobada velikog pritiska. Kada se radi o glavobolji prvo pokušavamo otkloniti bol a potom krv usmjerujemo prema dolje. Uvijek cete osjecati toplinu u nogama sukladno poboljšanoj cirkulaciji. Cirkulacija je uvijek pod kontrolom volje a ritmicko disanje
olakšava taj zadatak.

SAMOLIJECENJE

Legnite i opustite se. Dišite ritmicki. Zapovijedite udisaj velike kolicine prane. Izdišuci pošaljite pranu u oboljeli dio tijela sa svrhom stimulacije. Tada donesite mentalnu zapovijed da bolesno stanje mora biti prisiljeno otici, da mora nestati. U toj vježbi koristite ruke prelazeci njima tijelom
od glave prema oboljelom dijelu. Uvijek kada pri lijecenju sebe ili drugih rabite ruke trebate stvoriti i zadržati mentalnu sliku da prana tece niz tijelo i kroz jagodice prstiju odlazi u tijelo slijevajuci se u bolesni dio i lijececi ga.

Naravno, u ovoj cemo knjizi predociti samo opce upute ne razmatrajuci detaljno neke oblike
bolesti. No vec i nakon kratkotrajna prakticiranja, sukladno uvjetima svakog pojedinacnog slucaja, vježba ce poluciti predivne rezultate. Neki yogini polažu obje ruke na oboljelo mjesto a potom dišu ritmicki zadržavajuci u umu mentalnu sliku u kojoj usisavaju pranu u oboljeli organ ili dio tijela, stimulirajuci ga i izbacujuci bolesno stanje. Postupak se može usporediti
s ispumpavanjem neciste vode iz posude i ulijevanjem svježe vode. Ovakav je rad vrlo djelotvoran ukoliko se slika pumpe može održati vrlo jasnom. Udah pri tome predstavlja podizanje poluge pumpe a izdah stvarno pumpanje.

LIJECENJE DRUGIH

U ovoj knjizi ne mogu detaljno razradivati psihicki tretman bolesti pomocu prane. No mogu uciniti nešto drugo. Prenijet cu vam jednostavne i jasne upute kojima cete biti u stanju pomoci drugima i donijeti im veliko olakšanje.

Glavno nacelo koje morate zapamtiti je da ste s pomocu ritmickog disanja i kontrolirane misli
sposobni apsorbirati odredenu kolicinu prane i prenijeti je u tijelo druge osobe, stimulirajuci oslabljene dijelove i organe, unoseci zdravlje i izbacujuci bolesna stanja. Prvo morate nauciti kako stvoriti jasan mentalni lik željenog stanja kako biste stvarno bili u stanju osjetiti prodiranje prane i snage (energije) koja ulazi u vaše ruke i iz jagodica prstiju ulazi u pacijenta. Pocnite s ritmickim disanjem. Udišite i izdišite nekoliko puta sve dok ne uspostavite ritam. Položite potom ruke na bolesni dio tijela pacijenta puštajuci ih da nježno pocivaju nad bolesnim dijelom. Tada slijedi proces pumpanja koji je opisan u prijašnjoj vježbi samolijecenja. Ispunite pacijenta s velikom kolicinom prane sve dok se bolesno stanje potpuno ne izbaci. Cesto podignite ruke i „protresite" (odmahnite) prstima kao da želite odložiti oboljelo stanje. Nakon tretmana potrebno je oprati ruke kako na sebe ne bi preuzeli tragove oboljelog stanja pacijenta. Na kraju prakticirajte „procišcujuce disanje".

Tijekom tretmana dopustite da se prana prelijeva u pacijenta u jednoj kontinuiranoj struji. Vi sami ste poput pumpe koja povezuje pacijenta s univerzalnim spremištem prane; dopustite prani da slobodno prolazi kroz vas Ne postupajte s rukama energicno. Pokrecite ih samo onoliko koliko je potrebno da prana dode do oboljelog mjesta. Za vrijeme tretmana prakticirajte ritmicko
disanje da bi se održao normalan ritam i da bi se prani omogucio slobodan tijek. Bolje je ruke položiti na golu kožu ali kada to nije preporucivo ili moguce, položite ih na tijelo preko odjece. Za vrijeme tretmana unesite jednu promjenu. Nježno udarajte tretirano mjesto jagodicama prstiju. Za vrijeme toga postupka prsti moraju biti neznatno razdvojeni. Ovakvo lupkanje na pacijenta djeluje vrlo umirujuce. U slucajevima kada je bolest prisutna dugi niz godina sigurno ce pomoci
kažete li mentalnu zapovijed rijecima: „izadi, izadi" ili „budi jak, budi jak". Rijeci ce vam pomoci da jasnije i tocnije izrazite volju. Primjenjujte ovi metodu s obzirom na svaki pojedini slucaj. Koristite vlastito prosudivanje i inventivnost. Predocio sam vam ovdje opca nacela, ali vi ih
možete primijeniti na stotine razlicitih nacina. Ove prividno jednostavne upute, ukoliko se pažljivo prouce i primijene, omogucit ce vam da djelujete i lijecite kao i svi vodeci „iscjeljitelji" ili „bioenergeticari".

Uglavnom su svi njihovi sustavi manje ili više nezgrapni i komplicirani. Oni koriste pranu a neki je neispravno nazivaju „magnetizmom". Kada bi u svoje tretmane unijeli ritmicko disanje i kombinirali ga sa svojim „magnetizmom" udvostrucili bi vlastitu ucinkovitost.

LIJECENJE NA DALJINU

Prana koja je obojana mislima pošiljatelja može se projicirati osobi na daljinu ali osobi koja ju je voljna primiti. Provedeno na ovaj nacin, lijecenje može biti vrlo uspješno. Ovo je tajna lijecenja na daljinu o kojemu se posljednjih godina puno govori i piše. Misao iscjeljitelja odašilje se i ona prožima pranu pošiljatelja. Ona bljesne prostorom i pronalazi nakupinu u psihickom mehanizmu pacijenta. Nevidljiva je i poput markonijevih valova prolazi kroz nailazece prepreke i traži osobu koja je uskladena na njeno primanje. Želite li lijeciti osobu na daljinu morate prvo o njoj stvoriti mentalnu sliku sve dok ne osjetite da ste u vezi s njom. Ovaj psihicki proces u cijelosti ovisi o mentalnoj imaginaciji iscjeljitelja.

Osjecaj veze osjetit cete onda kada je ostvaren. Ocituje se u osjecaju bliskosti. I to se dogada na tocno opisani nacin. Uspjet cete postici to vec s malo prakse ali nekima ce to uspjeti i nakon prvog pokušaja. Kada je veza s udaljenim pacijentom uspostavljena kažite mentalno: „Šaljem ti kolicinu vitalne energije i snage koja ce te ojacati i izlijeciti. ' Tada zamislite (stvorite si sliku) kako prana odlazi iz vašega uma svakim izdisajem ritmickog disanja, da odmah pocinje putovati
prostorom te da naposlijetku stiže do pacijenta i izlijeci ga. Tretman nije nužno potrebno provoditi u odredene ,sate premda to možete ciniti. Prijemcljivo stanje pacijenta, naravno, ukoliko ocekuje i ukoliko je otvoren vašoj psihickoj snazi, omogucuje mu primanje vaših
vibracija kadgod je to moguce. Dogovorite li se s njim o tocnom vremenu prijenosa energije potrebno vam je dobro se pripremiti - opustiti se i dovesti se u vezu s njime. Ovo je veliki bazicni princip lijecenja na daljinu. S malo prakse cinit cete jednako dobro kao i svi veliki
iscjeljitelji.

Nema komentara:

Objavi komentar