Pretraži ovaj blog

ponedjeljak, 23. studenoga 2009.

SEDAM YOGA VJEŽBI

Slijedi sedam yoga vježbi namijenjenih razvijanju pluca, mišica, ligamenata, plucnih alveola i drugo. Vrlo su jednostavne ali cudesno djelotvorne. Ne dopustite da jednostavnost ovih vježbi uzrokuje gubitak interesa. One su rezultat pažljivog eksperimentiranja i vježbanja te cine suštinu brojnih kompliciranih i teških vježbi iz kojih su ovdje izdvojeni nevažni dijelovi. Ostale su suštinske karakteristike.

(I) ZADRŽAVAJUCE DISANJE

(II)

Ovom važnom vježbom jacaju se i razvijaju respiratorni mišici jednako kao i pluca. Cesto izvodenje ima tendenciju širenja grudnoga koša. Yogini su otkrili da povremeno zadržavanje zraka, nakon što se pluca ispune potpunim udisajem, ima vrlo koristan ucinak i to ne samo na respiratorne organe nego i na organe probave, na živcani sustav i na krv. Otkrili su da povremeno zadržavanje daha cisti zrak koji je zaostao u plucima od posljednjeg udisaja te da se na taj nacin krv potpunije zasicuje kisikom. Takoder znaju da zrak zadržan na ovaj nacin sakuplja sve otpadne tvari. Izbacivanjem ovakvoga zraka odstranjuju se štetni sastojci i ciste pluca jednako kao što se uporabom purgativa ciste crijeva. Vježba se preporuca pri raznim poremecajima i tegobama s želucem, jetrima i krvi. Opaženo je da se ovom metodom osoba cesto rješava lošeg daha uzrok kojega je vrlo cesto loša ventilacija pluca. Savjetujem citatelju da ovoj vježbi prida posebnu pozornost jer njezina je djelotvornost doista velika. Vec i sami postupci vježbanja pružit ce vam jasnu sliku o vrijednosti ove metode.

1.) Stanite uspravno.

2.) Udahnite potpuni dah.

3.) Zadržite zrak što dulje možete a da se pri tome ne naprežete.

4.) Izdahnite energicno kroz otvorena usta.

5.) Vježbajte procišcujuce disanje.

Na pocetku cete dah zadržavati vrlo kratko ali nakon kratkotrajnog vježbanja dolazi do znatnog poboljšanja. Želite li vidjeti koliko ste napredovali mjerite vrijeme zadržavanja udahnutoga zraka.

(III) STIMULIRANJE PLUCNIH ALVEOLA

Svrha ove vježbe je stimulacija plucnih alveola. Pocetnici ne smiju pretjerivati s ovom vježbom, a ni u kom slucaju ne smiju je izvoditi energicno. Neki ce vec nakon prvih pokušaja osjetiti vrtoglavicu. U tom slucaju trebaju prošetati i odgoditi vježbu za kasnije.

1.) Stanite uspravno s rukama spuštenim niz tijelo.

2.) Dišite polako i postupno.


3.) Za vrijeme udisaja nježno lupkajte grudni koš s jagodicama prstiju stalno mijenjajuci položaj.

4.) Kada pluca ispunite zrakom, zadržite dah i udarite o prsa dlanovima.

5.) Vježbajte „procišcujuce disanje".

Ova je vježba vrlo osvježavajuca i stimulirajuca za citavo tijelo. Dobro je poznata prakticaru yoge. Velik broj plucnih alveola vremenom postaje neaktivan zbog

nepotpunog disanja. Zbog toga alveole cesto atrofiraju. Osobi koja godinama nepravilno diše nece biti lako potaknuti na aktivnost sve bolesne plucne alveole provodenjem potpunoga disanja, ali ova ce vježbe vremenom dati željene rezultate. Zato ju je vrijedno

prouciti i prakticirati.

(III) RASTEZANJE REBARA

Spomenuli smo da su rebra povezana s hrskavicom koja dopušta odredenu ekspanziju. Pri ispravnom disanju rebra imaju važnu ulogu. Dobro je povremeno na njih primijeniti posebnu vježbu kako bi se sacuvala njihova elasticnost. Stajanje ili sjedenje u nepravilnom položaju, što je vrlo karakteristicna navika zapadnog covjeka, cini rebra krutim i neelasticnim. Ovom cete vježbom zasigurno nadici ovakvo stanje.

1.) Stanite uspravno.

2.) Podignite ruke do razine pazuha. Palac oslonite o pazušnu jamicu, dlanove na prsni koš a vrhove prstiju položite na prsnu kost.

3.) Udahnite potpuni zdah.

4.) Zadržite zrak neko vrijeme.

5.) Potom nježno gnjecite prsni koš i polagano izdišite.

6.) Prakticirajte „procišcujuce disanje".

Vježbajte umjereno i ne pretjerujte.

(IV) ŠIRENJE GRUDNOGA KOŠA

Obavljajuci razne poslove saginjemo se i tom kretnjom kontrahiramo grudni koš. Na taj nacin stvaramo korisne podražaje na prsni koš ali i na plucno

tkivo. Ovom vježbom izvodimo pokrete koji obnavljaju prirodno stanje respiratornog sustava.

1.) Stanite uspravno.

2.) Udahnite potpuni udah.

3.) Zadržite zrak.


4.) Ispružite obje ruke prema naprijed; stisnite šake i položite ih u istu ravninu s ramenima.

5.) Tada energicno povucite šake natrag u položaj tik do ramena.

6.) Zatim ih ponovno ispružite i povucite. Ponovite ovaj postupak nekoliko puta.

7.) Izdahnite energicno (snažno) kroz otvorena usta.

8.) Vježbajte procišcujuce disanje. Pri izvodenju ove vježbe postupajte umjereno i ne pretjerujte.

(V) VJEŽBA HODANJA

1.) Koracajte podignute glave. Bradu lagano povucite prema dole a ramena neznatno zabacite unatrag. Koraci trebaju biti odmjereni.

2.) Udahnite potpuni dah i u sebi brojite 1,2,3,4,5,6,7,8. Svaki broj neka oznacava jedan

korak a udisaj neka traje osam koraka.

3.) Izdišite polako kroz nos brojeci kao i prije -1,2,3,4,5,6,7,8 - svaki broj jedan korak.

4.) Stanite i odmorite se na trenutak. Zatim nastavite hodati i brojati. Svaki broj jedan korak.

5.) Ponavljajte ovu vježbu sve dok se ne umorite. Možete je vježbati nekoliko puta dnevno.

Neki yogini prakticiraju ovu vježbu zadržavajuci dah tijekom cetiri koraka. I tijekom osam koraka vrijeme udisaja i izdisaja je jednako. Provodite ovu vježbu kad god možete.

(VI) JUTARNJA VJEŽBA

1.) Zauzmite vojnici stav - podignite glavu, pogled neka je usmjeren prema naprijed, ramena su zabacena, koljena ukrucena a ruke položene uz tijelo.

2.) Podignite polako tijelo na nožne prste; udahnite potpuni udah, mirno i staloženo.

3.) Zadržite dah nekoliko sekundi, održavajuci isti položaj.

4.) Polako se vratite u prvi stav istodobno izdišuci zrak kroz nos.

5.) Vježbajte procišcujuce disanje.

6.) Ponovite vježbu nekoliko puta.

(VII) STIMULIRANJE CIRKULACIJE

1.) Stanite uspravno.

2.) Udahnite potpuni udah i zadržite ga.

3.) Sagnite se polako prema naprijed i uhvatite štap ili šibu mirno i cvrsto a tada postupno unesite svu svoju snagu u stisak.

4.) Otpustite stisak, vratite se u pocetni položaj i izdahnite.

5.) Završite vježbu s procišcujucim disanjem.

Ova se vježba može provoditi bez korištenja štapa ili šibe tako da hvatate imaginarni štap. U tom slucaju snagom svoje volje provedite stisak. Ovom poznatom yoga vježbom stimulirate cirkulaciju s pomocu potiskivanja arterijske krvi u ekstremitete i povlacenja venske krvi u srce i pluca kako bi mogli preuzeti kisik koji se udiše zrakom. U slucaju slabe cirkulacije pluca ne sadrže dovoljnu kolicinu krvi koja se na zadovoljavajuci nacin uspijeva oksigenizirati. U tom slucaju citav tjelesni sustav nema bilo kakve koristi od poboljšanog nacina disanja. Preporuca se prakticiranje ove vježbe skupa s redovnim vježbanjem potpunog disanja.

Nema komentara:

Objavi komentar