Pretraži ovaj blog

utorak, 24. studenoga 2009.

Trening za oči: PROGRAM 2- AKTIVNE OČI

PROTEZANJE


Njihanje gore i dolje

Ovu vježbu izvodite vani ili dok gledate kroz prozor, tako da možete gledati kroz srednji red rupa prema horizontu. Njihajte se gore i dolje, polako na svojim prstima. Podignite i spusnite pete dok su vam prsti na zemlji. Ramena su opuštena. Dok se njišete pokušajte uočiti kako se neki objekti koji su blizu prividno gibaju prema gore kada se spustite na pate, a da «potonu» kada se podignete na vrhovima prstiju.


Poskakivanje na mjestu

Lagano skačite na mjestu sa obje noge. Gledajte kroz vodoravnu liniju i usredotočite se kako bi vidjeli kako se gibaju objekti oko vas ili linija npr. prozorske daske.

VIDNE VJEŽBE


Joga za oči 1

Bez da mičete glavu, gledajte vodoravno, od rupice na naočalama do druge rupice u redu, lijevo i nazad. Te možete i gore i dolje.

Joga za oči 2

Gledajte u cik-cak ili zmijolikom pokretu naprijed i nazad na lijevoj leći, pa na desnoj. Nemojte tjerati svoje oči samo promatrajte kako grčevito ili lagano mogu izvesti taj pokret.

Joga za oči 3

Pustite svoj pogled da luta nekoliko puta u krugu vanjskih rupica, prvo na desnoj leći a onda i na lijevoj. Nakon toga promijenite smijer gibanja u krug i ponovite.

Joga za oči 4

Kroz rupice gledajte predmet u daljini. Pomaknite svoju glavu nekoliko puta udesno i ulijevo- zadržavajući svoje oči na predmetu koji ste odabrali. Zapazite kako se mreža koja okružuje rupice miče kao sjenka siluete. Podignite svoju glavu i spustite, izvedite to nekoliko puta te onda počnite njome kružiti u jednom, pa u drugom smjeru.

OBLIK OSMICE

Zamislite da imate nevidljivi štap na kraju svoga nosa. Zaljuljajte ga u horizontalan oblik osmice kroz sobu. Svojim tijelom pratite taj pokret ljuljajući se u istom smjeru. Započnite oblik sa kretanjem prema gore ulijevo i zaljuljajte štap u velike ili male, debele ili tanke trbuhe osmice. Tada istu vježbu ponovite, ali početni korak nega bude gibanje prema gore udesno. Ova vježba opušta oči, kao i vrat te aktivira obje strane mozga.

Oblik osmice oko predmeta

Izaberite različite predmete u vašem okuženju oko kojih možete opisati osmice sa vašim imaginarnim nosnim štapom, te u isto vrijeme malo hodajte po sobi.

OPUŠTANJE

Dlanirajte oči ili ih pokrijte jastučićem za oči.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Vitamini su veoma korisni i važni za vaše oči. Vitamin A ( nalazi se u jetri, mrkvi...) sprijećava noćno slijepilo. Vitamin B1 ( nalazi se u mesu, sjemenkama, brokuli...) pomaže pri osjetljivosti očiju.

Kada su oči iziritirane svijetli čaj može pomoći kao umirujući prirodni lijek. Napravite svijetli čaj, te kada se dovoljno ohladi, umoćite 2 vatice u njega te ih stavite na zatvorene oči na par minuta.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::


Nema komentara:

Objavi komentar