Pretraži ovaj blog

utorak, 24. studenoga 2009.

Trening za oči: Rad na kompjuteru

Ako vaš rad na kompjuteru zahtijeva veliku konccentraciju, za većinu ljudi to neće biti moguće dok nose pinhole naočale jer će ih iritirati mrežasti uzorak i nepotpun pogled. Ali kada situacije nisu stresne pokušajte nositi ove naočale na nekoliko minuta kako bi uvidjeli razliku. Znanstvenici preporučuju petominutnu stanku nakon svakog sata rada na kompjuteru kako bi odmorili svoje oči od jednosmjernog naprezanja.

Ove vježbe je najbolje izvoditi dok ste sami jer vas nitko neće ometati stoga ćete se moći potpuno opustiti.


Udaljenost i bliskopredmetna oštrina


Kako izdišete pomičite svoje raširene ruke prema ekranu kao da ga gurate. U isto vrijeme, ako je moguće, gledajte kroz prozor u horizont. ( Alternativa je gledanje u poster, biljku ili neki drugi ugodni objekt u sobi ) . Zamislite kako vam se to u što gledate približava dok udišete. Vratite ruke na svoje tijelo i prekrižite ih na prsima. Izdahnite i odgurujte ekran neraširenim rukama. Opet pogledajte u horizont i zamislite kako vam se približava.


Povratna sprega vizualnog polja



Podignite ruke i pomičite ih naprijed sve dok ih ne vidite kao sjene sa obje strane okvira naočala.Pomičite prstima kao da nekog želite poškakljikati. «Škakljikajte» svoje vidno polje skroz uokolo rubova naočala, a uz to gledajte kroz prozor, širom otvorenim očima.

Neodlučno njihanje


Ustanite i protegnite se. Ako je moguće otiđite do prozora i otvorite ga.Ljuljate sa cijelim svojim tijelom s jene strane na drugu, prebacujući svoju težinu s jedne noge na drugu. Promatrajte kako se sve u daljini neodlučno njiše, no okvir proza međutim, njihat će se u suprotnom smjeru,

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::Najveći problem rada na računalu je što se oči prevše naviknu na ekran pa se kasnije ne mogu više vizualno usredotočiti na sotale predmete i tako dolazi do uništavaja vida.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::


Vizualne strijelice


Pokrijte jednom rukom jednu stranu naočala. Fiksirajte svoj pogled na neki objekt u daljini koji možete vidjeti kroz jednu malu rupicu. Postavite palac ili kažiprst slobodne ruke kao da držite strijelicu. Bacite zamišljenu strijelicu blizu rupe kroz koji vidite predmet pa sve do predmeta. Pratite pokret kako bi vidjeli dali je strijelica pogodila objekt. Ponovite vježbu nekoliko puta sa oba oka, svaki put mijenjajući rupicu kroz koju gledate.

Bacanje pogleda


Pravite široke zamahe sa lijevom i desnom rukom kao da bacate sijemenje. Zamislite kako bacate svoj pogled iz sebe kroz male rupice u krugu 180-360 stupnjeva. Dopustite da vam se cijelo tijelo uživi u taj pokret. Pogleda vam može poskakivat koliko god hoće, nije se bitno fokusirati na jedan predmet.Samo promatrajte kako vaš pogled pada i kako vam vidno polje postaje bolje, sa više boja i puno kontrasta.

Nema komentara:

Objavi komentar