Pretraži ovaj blog

utorak, 24. studenoga 2009.

Trening za oči: Vježbe za dnevnu uporabu

Za sljedeće su predložene vježbe koje ne iziskuju veliki trošak vremena. To znači da ih možete raditi dok radite nešto drugo ili ste na maloj pauzi.

PAŽNJA: Bez obzira koliko kratke vježbe bile, uvijek počnite sa istezanjem. To aktivira tijelo i povečava opskrbu energijom, kisikom...

Gledanje televizije ili u kinu

Kada sjedite u kinu ili ispred tv-a stavite naočale na samo nekoliko minuta ili duže ako ste se već naviknuli na njih. Tada možete napraviti jednu ili više od sljedećih vježbi.

Crtanje kontura

Zamislite da imate kist na vrhu nosa. Slikajte oko ekrana.

Oblici osmica

Crtajte male horizontalne oblike sa vrhom svoga nosa kroz cijeli ekran. Počnite sa pokretima prema gore.

Koncertina

Zaklonite svoje lice sa obje strane svojim rukama tako da ekran vidite između. Tada ih pomaknite malo unazad te primjetite razliku u tome kako vidite. Ponovite to nekoliko puta.

Pomicanje glave u jednu stranu

Još gledajući u ekran pomaknite svoju glavu uljevo gledajući ekstremno u desno. Napravite to isto, ali samo udesno. Ponovite to nekoliko puta

Klimanje glavom

Gledajte u ekran, spustite glavu i gledajte kroz gornje rupice. Nakon toga je dignite i gledajte kroz doljnje.Nježno ponovite to nekoliko puta.

Ples očiju

Vaš pogled skakuće uokolo široko ili polako oko rupica u cijelom vidnom polju. Vrlo ju je ugodno raditi ako je u pozadini neka glazba.

Mijenjanje pokreta

Sa malim, jedva primetljivim pokretima vrha vašeg nosa, pratite pokrete nekog vozila ili osobe na filmu.

Vizualizacija opuštanja

Zatvorite svoje oči s vremena na vrijeme dok traje film. Zapamtite slikovno zadnju scenu kao da ste je fotografirali svojim očima. Sa zamišljenim kistom na nosu naslikajte konture i obojajte likove, izbacite mrežasti uzorak. S zatvorenim očima zamislite iduću scenu u filmu i tek tada otvorite oči.

PAŽNJA: Ako osjećate da naprežete svoje oči, skinite naočale i dlanirajte.

SUNČANJE

Pinhole naočale su idealne i kao sunčane naočale. Možete ih koristiti kako bi opustili svoje oči pomoću sunca. Idealno vrijeme za to je rano ujutro, popodne ili navecer, a trebali bi izbjegavati podnevno sunce jer je previše blještavo.

Sunčanje 1

Stavite naočale i zatvorite oči. Gledajte u smjeru sunca ili lampe. Pomičite svoju glavu u svim smjerovima, polagano te nakon toga u krug. Zamislite kako svijetlost prodire kroz pojedine rupice.Sada zamislite kroz koje sunce sja najblještavije. Radite ovu vježbu 2-3 minute i tada skinite naočale.

Sunčanje 2

Stavite naočale i zatvorite oči. Gledajte u smjeru sunca ili lampe. Pomičite svoju glavu u svim smjerovima, polagano te nakon toga u krug. Zamislite kako svijetlost prolazi kroz rupice, vaše kapke i dolazi do oba oka. Vaše oči ostaju pasivne i primaju svijetlost nefokusirano i lagano.Kada dobijete osjećaj da su vam oči pune svijetla, udahnite nekoliko puta- još su vam oči zatvorene- i zamislite kako sva svijetlost iz očiju odlazi kroz vizalne putove u vizualni dio vašega mozga. Opet duboko udahnite i zamilite da svijetlost dolazi natrag te odlazi u čitavo vaše tijelo. Sada otvorite oči. Kakav vam je vid sada ?

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Svaka vježba je duga 2-10 minuta. Uzmite si vremena i nemojte opustiti samo svoje oči već cijelo tijelo.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Bljesci svijetlosti

Sa naočalama, vrlo brzo otvarajte i zatvarajte svoje kapke u periodu od jedne minute. Dopustite da sunce do vaših očiju uvijek dopire iz različitih rupica, te kroz cijelo vidno polje. Nemojte prestati brzo otvarati i zatvarati kapke. Nakon toga sunčajte svoje oči minutu te dlanirajte.


Udisanje svijetlosti

Dok nosite naočale i sa zatvorenim očima okrenite se prema suncu. Zamislite da sa svikim dubokim udisajem udišete i sunčeve zrake u vizualni dio svoga mozga. Zamislite kako sav stres izlazi iz vas. Dopustite da vas zrake svijetlosti preplave. Radite vježbu nekoliko minuta, sve dok vam je ugodno i dobro.

Sunčanje vizualnog centra

Ovu vježbu nemojte raditi na intenzivnom svijetlu. Trebate uzeti sjenovito mjesto. Sunce treba sijati na stražnju stranu vaše glave, gdje je i smiješten vizualni centar mozga. Dok pomičete svoju glavu naprijed i nazad sa zatvorenim očima osjećati ćete toplinu sunca. Zamislite kako zrake sa stražnjeg dijela glave dopiru sve do vaših očiju. Otvorite oči i gledajte s lakoćom kroz vaše pinhole naočale.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Sunce ne djeluje samo na poboljšanje vida nego i na naše zdravlje i raspoloženje.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Nema komentara:

Objavi komentar