Pretraži ovaj blog

utorak, 15. prosinca 2009.

Alkoholizam i žene

Dosad obavljena istraživanja nisu do kraja produbila problem alkoholizma kod žena. Ženski alkoholizam nije lako primijetiti jer je zatvoren u privatnost zbog povećanog socijalnog neodobravanja. Smrtnost povezana s alkoholom, kod ženske populacije u dobi između 20 i 34 godine, triput je veća nego kod muškaraca. Danas se govori o broju žena alkoholičarki koji korespondira s 1/3 u odnosu na muškarce, a postotak hospitalizacije žena alkoholičarki se utrostručio. Model idealne žene koji predlažu masovni mediji model je pozitivne žene pobjednice: ne dopuštaju joj se propusi niti je u njima predviđena mogućnost da izrazi vlastite poteškoće. U tom kontekstu alkohol može postati "energetski" instrument ili instrument "anestezije". Alkohol često postaje katalizator konflikata i on nije samo izraz jedne jedine patnje: on je rezultat prešutnog dogovora između članova obitelji, način da se održe nepromijenjenima modeli odnosa koji su već postali disfunkcionalni. Alkohol stvara situacije neuspjeha, ali i potpore za proživljene frustracije.


Glavni faktori rizika za razvoj pijenja alkohola kod žena:
- obiteljska priča prepuna problema s alkoholom
- problemi ponašanja u djetinjstvu povezani s problemima kontroliranja impulsa
- rano konzumiranje alkohola, droga i nikotina
- nesposobnost da se uhvate u koštac s bolnim situacijama i stresom
- depresija
- razvod braka, rastava, zajednički život
- partner koji pije
- poslovne aktivnosti koje se obavljaju pod dominacijom muškaraca
- poremećaji seksualne prirode / zlostavljanje u djetinjstvu, maltretiranje i nasilje


Analizirajući podatke dobivene od udruge Aliseo, proizlazi da je oko 75 posto žena koje piju alkohol bilo seksualno zlostavljano. Nasilje unutar četiri zida ne tiče se samo žena čiji su muževi alkoholičari već i žena alkoholičarki koje trpe nasilje zbog svog stanja od strane partnera.


Mlade žene najčešće nisu "čiste" alkoholičarke, već je alkoholizam kod njih povezan s:
- uzimanjem drugi tvari
- drugim ovisnostima
- poremećajima u prehrani
- poremećajima identiteta
Tijekom razdoblja menopauze može se povećati uzimanje alkohola. A nakon 60. godine života alkohol se može smatrati jedinim društvom kojim se lakše boriti protiv samoće.

Nema komentara:

Objavi komentar