Pretraži ovaj blog

utorak, 15. prosinca 2009.

Previše vode ipak nije dobro

Previše vode ipak nije dobro

Već smo bezbroj puta čuli kako voda organizmu čini dobro, kako je treba piti u što većim količinama te da dnevno za zdravlje treba popiti barem dvije litre vode. No, sada je u znanosti kada je riječ o vodi, došlo do preokreta. Američki znanstvenici sa Sveučilišta u Pensylvaniji produbili su istraživanja o utjecaju svakodnevnog konzumiranja vode.

Rezultati su sljedeći: ne postoje dokazi koji legitimiraju tezu prema kojoj konzumiranje više od preporučene dnevne količine vode (jedna i pol litra) ima doista dobar zdravstveni utjecaj na tijelo. A ne postoje niti studije koje potvrđuju sposobnost eliminiranja više toksina, kao ni boljeg rada bubrega, smanjivanja glavobolje ili pak hidratacije kože.

Jedine se iznimke suvišne konzumacije vode odnose na posebna stanja kao što su visoka temperatura, pretežno proteinska prehrana bogata solju ili intenzivna tjelesna aktivnost. Sve u svemu, prema američkim znanstvenicima, "ideja da piti puno vode čini dobro jedna je od onih koju možemo slobodno nazvati gradskim legendama". No pripazite: vrlo je važno, i to nikako ne biste smjeli zaboraviti, piti preporučenu dozu vode jer to je odličan način za održavanje uravnotežene hidratacije tijela.

Nema komentara:

Objavi komentar