Pretraži ovaj blog

petak, 18. prosinca 2009.

Uzvratite udarac depresiji

Menopauzu možemo definirati kao razdoblje u kojem jajnici prestaju izlučivati ženske spolne hormone, a najvažniji znak ulaska u to razdoblje je prekid menstrualnog ciklusa.

Postoji uvriježeno mišljenje kako je "normalno" da žene ulaskom u menopauzu postanu depresivne. Ali izraženija depresija se ni u kojem slučaju ne smije smatrati nečim normalnim, već bi joj trebalo pristupiti s istom pažnjom kao i svim ostalim bolestima. Nemojte robovati predrasudama da je depresija sastavni dio starenja, nego učinite sve što je u vašoj moći da biste se osjećali bolje.

Općenito, depresija pogađa žene gotovo dva puta više nego muškarce, s tim da srednja životna dob donosi povećan rizik pojave depresije. Nisu poznati točni uzroci, ali zasigurno postoji povezanost s obiteljskom anamnezom depresije, obiteljskim obvezama, neostvarenjem životnih planova, odlaskom djece od kuće...

Studije su pokazale da su menopauza i perimenopauza razdoblja u kojima postoji veća vjerojatnost da će nastupiti depresija, što se povezuje s padom razine estrogena. Glavni simptomi su depresivno raspoloženje tijekom većeg dijela dana u trajanju od najmanje dva tjedna, gubitak interesa za aktivnosti u kojima pogođena osoba inače uživa, poremećaji spavanja, malaksalost, teškoće s koncentracijom, osjećaj krivnje ili bezvrijednosti...

Ako se žena osjeća depresivno, a nalazi se pred ulaskom u menopauzu, trebala bi posjetiti ginekologa i utvrditi hormonalni status, a ako je depresija jače izražena ili je već postojala u prošlosti, trebala bi konzultirati psihijatra ili psihologa. Nažalost, u našoj sredini mnoge žene radije trpe u sebi nego traže pomoć zbog straha da ih društvo ne stigmatizira.

Sam tretman depresije vezane uz menopauzu ovisi o intenzitetu simptoma i sklonosti depresiji. Ako je riječ o jačem obliku depresije, stručnjaci preporučuju terapiju antidepresivima, najčešće u kombinaciji s hormonskom nadomjesnom terapijom. Ova kombinacija se preporučuje neovisno o epizodama depresije u prošlosti.
U slučaju da simptomi depresije nisu jako izraženi, hormonalna nadomjesna terapija (estrogen) trebala bi popraviti raspoloženje, a pritom uklanja i valove vrućine, poznate kao "valunge". Estrogen se može davati u dva oblika - kao tableta ili transdermalni flaster.

U svakom slučaju, pacijentica bi prije početka estrogenske terapije trebala razgovarati sa svojim liječnikom o svim prednostima (jačanje kostiju, izostanak "valunga", zaštita kardiovaskularnog sustava, bolje pamćenje) i rizicima (rak dojke i moždani udar) ove vrste terapije.

Nema komentara:

Objavi komentar