Pretraži ovaj blog

petak, 18. prosinca 2009.

Protiv stresa na sasvim nov način

Zbog položaja tijela i tehnike rada, antistresni tretman se posebno preporuča onima koji radno vrijeme provode sjedeći u uredu ili automobilu

Zaposlenicima koji polovicu svojeg radnog vijeka provode pod stresom srčani udar prijeti 25%, a moždani udar i 50% više nego njihovim kolegama koji bezbrižnije rade. Stresu i njegovim fatalnim posljedicama podjednako su izloženi i radnici i njihovi šefovi (menađeri). To su rezultati dobiveni temeljem velikih sistematskih pregleda britanskih radnika, a objavljeni su u časopisu Hazard. Rezultati su nesporno pokazali da su srčani i moždani udar i samoubojstva, prouzročeni stresom na poslu, najopakiji ubojice ovoga stoljeća.
Iz Japana i Kine se sve više širi epidemija zvana "karoshi" (Japan) i "guoalosi" (Kina), koja u stvari predstavlja smrt zbog "predoziranja poslom". Stoga ne treba čuditi da je vijest o samoubojstvu direktora Hyundai-a Choung Moung-Hun-a zbog grešaka na poslu i prijetnje zatvorom u poslovnom svijetu prihvaćena gotovo kao normalna stvar. Da epidemija uistinu postoji pokazuju podaci iz australske države Victoria, u kojoj je prije tri godine 109 samoubojstava povezano s problemima na poslu. Statistika pokazuje da se u Velikoj Britaniji svake godine zbog posla ubije više od 100 ljudi.
Kakvi bi bili rezultati u Hrvatskoj, možemo samo nagađati. Psiholozi kažu da bi u nas taj problem mogao biti i izraženiji, jer se uz probleme vezane za osobni dohodak i različite zahtjeve poslovnih suradnika, naši zaposlenici često boje i za golu egzistenciju i opstanak radnog mjesta.
Nitko o stresu ne vodi računa kao o ekonomskoj kategoriji. A stres košta. Pod stresom se može raditi godinu - dvije, ali dugoročno gledano zaposlenik strada, a njegov stres se vraća i poslodavcu i državi. Stoga bi prevencija stresa na radnome mjestu trebala biti zajednički interes zaposlenog, poslodavca i države.

Problem prepoznat - rješenja moguća

Problem stresa na poslu prepoznali su mnogi. Prevencija stresa na radnome mjestu sastoji se od mnoštva različitih segmenata, a ključni su tjelesna aktivnost, socijalna potpora i način razmišljanja. Lakše će mu se oduprijeti, kažu psiholozi, onaj tko se više druži s prijateljima, može si priuštiti izlet u okolicu, jogging u prirodi i slično. Danas se sve više govori o aktivnim godišnjim odmorima, pauzama i stankama na poslu.
Postoje mnogi pokušaji prevencije stresa na poslu - od uvođenja grupnih sastanaka na kojima se rješavaju problemi, do inzistiranja na doslovnom izlasku iz zgrade u vrijeme pauze i bavljenja bilo kojom vrstom fizičke aktivnosti (jogging, stretching, gimnastika). Masaža, kao jedan od načina borbe sa stresom, pokazala je izvrsne rezultate u opuštanju mišića, poboljšanju cirkulacije i postizanju boljeg raspoloženja.
Problem kod primjene masaže u borbi sa stresom bio je i ostao mjesto gdje se masaža provodi i nelagoda prilikom tretmana za koji se klijent mora skinuti, dok je terapeut-maser obučen. Devedesetih godina Amerikanci su taj problem riješili dovodeći masažu u ured klijenta. David Palmer dizajnirao je posebnu antigravitacijsku stolicu u kojoj se tijelo nalazi u potpuno opuštenom položaju, dok leđa i vrat klijenta ostaju slobodni za tehnike masaže. Tijekom tretmana nema potrebe za skidanjem i ne koristi se ulje za masažu. David Palmer je riješio još jedan problem koji je iskrsnuo kod masaže na poslu, a to je vrijeme. Poslodavci su još i prihvaćali ideju da se opuste primjenom masaže u stolici, ali za svoje djelatnike nisu imali sluha. Klasična opuštajuća masaža trajala je predugo pa je David Palmer osmislio tretman koji traje samo 15 minuta, čime je postao prihvatljiv i za djelatnika i za poslodavca.

Antistresni tretman u vašem uredu

Antistresni tretman sastoji se od mješavine različitih stilova masaže. Najučinkovitiji postupci akupresure, klasične grčke masaže, shiatsua i indijanske masaže daju fantastične rezultate za samo 15 minuta. Već nakon prvog tretmana klijenti su ustajali sa smiješkom na licu, razbuđeni i više koncentrirani. Kontinuiranom primjenom dobiveni su dugotrajniji i poboljšani rezultati. Mišići su bili više prokrvljeni i opušteni, a bolovi duž vratne, grudne i slabinske kralježnice smanjivali su se do potpunog nestanka. Naime, stretching tehnikom dobije se veća pokretljivost ramenog obruča i vratne kralježnice.
Mobilizacijom kostiju zapešća i "rollingom" i "snap-om" obrađuju se obje šake, a podlaktica i nadlaktica tretiraju po akupresurnim točkama. Nakon tretmana klijente često zanima što se dogodilo s rukama, jer su postale tople i lagane. Tijekom tretmana se uz cijelu kralježnicu i ruke obrađuju i baza lubanje, tjeme, vlasište te oba kuka. Za vrijeme trajanja tretmana tijelo klijenta se nalazi u "antigravitacijskom položaju", s osloncem na prednjoj strani potkoljenica, trbuhu i grudnom košu, licu i podlakticama. Opterećenje se ravnomjerno raspoređuje po cijelom tijelu, a svi zglobovi su opušteni u najvećoj mogućoj mjeri.
Zbog položaja tijela i tehnike rada, antistresni tretman se posebno preporuča klijentima koji radno vrijeme provode sjedeći u uredu ili automobilu. Odlični rezultati postižu se i kod onih koji rade za računalom i to zbog specifičnog položaja glave, vrata i ruku. Forsirani sjedeći položaj s rukama ispred sebe (na radnom stolu, tipkovnici) dovodi do prenaprezanja mišića ramenog obruča, leđa i vrata, a samim time i do umora, slabije koncentracije i manjeg radnog učinka. Tijekom 15-minutnog tretmana čest je slučaj da klijenti zadrijemaju u stolici, iako su do prije nekoliko minuta bili "puni adrenalina".

Jednostavnost prije svega

Ono što je u samom pristupu borbi protiv stresa najbolje je jednostavnost. Antistresni tretman u uredu potpuno je prilagođen klijentu. Odvija se u vrijeme kada to klijentu odgovara, u njegovom prostoru, vremenski i financijski je prihvatljiv, nema nelagode i daje odlične rezultate. Terapeut je osoba koja brine o svemu tako da se klijent može potpuno opustiti.
Antistresni tretman u uredu može se primijeniti i u Hrvatskoj. Zdravstvena ustanova Tibia iz Velike Gorice prva je ustanova u Hrvatskoj koja nudi usluge antistresnog tretmana. Djelatnici su završili zahtjevnu edukaciju u Touch-pro institutu u Londonu i certificirani su Touch-pro terapeuti. Prezentacija tretmana je besplatna.

Zbog današnjeg modernog načina života u kojem sve više vremena provodimo na poslu, u stalnoj borbi s radnim zadacima i vremenom i u stalnoj potjeri za onim materijalnim, stresa će biti sve više. Netolerantnost naših sugrađana u gradskim gužvama, velikim redovima i svakodnevnom ophođenju siguran su pokazatelj izloženosti stresu. Koliko puta smo bili nervozni, pretjerano umorni i rastreseni? Koliko puta nam ulaskom na radno mjesto padne "mrak na oči"? Odmor na poslu provodimo uz stanku za kavu ili cigaretu. Zašto ne bismo probali nešto novo? Probajmo se riješiti stresa na sasvim drukčiji način. Američki menadžeri i informatičari iz tvrtke Apple Computers su za antistresni tretman rekli: "It is better than a coffe break." ("Bolji je nego stanka za kavu."). Uistinu je bolji. Uvjerite se sami.

Nema komentara:

Objavi komentar