Pretraži ovaj blog

utorak, 15. prosinca 2009.

Žene i orgazam

Anorgazmija je nesposobnost da se postigne orgazam i može biti primitivna, sekundarna i povremena. Kod primitivnog oblika žena nikada nije postigla orgazam, sekundarna se odnosi na gubitak sposobnosti dostizanja orgazma, a povremena označava slučajeve kada se orgazam ne može postići zbog određenih slučajnih okolnosti. Neke žene tu svoju nesposobnost doživljavaju kao veliku frustraciju, druge pak problem odmiču od sebe ne smatrajući ga toliko važnim.

A zapravo problem nije zanemariv i trebalo bi ga riješiti kako bi se u potpunosti moglo sretno živjeti. Vrlo često dobra terapija može djelotvorno ukloniti prepreke i vratiti ženi intenzivan i svjestan seksualni život. Primitivan oblik anorgazmije zapravo je najjednostavnije riješiti jer je najčešće dovoljno ukloniti seksualne inhibicije i naučiti pacijenticu kako da upozna svoje tijelo. Sekundarna anorgazmija najčešće se javlja kada se izgube psihički i fizički stimulansi bez kojih ne može nijedan zdrav i normalan seksualni život.

Žene koje su u nekim slučajevima orgazmične, a u drugime ne, problem mogu riješiti takozvanim «manevrom promjene» koji se sastoji u tome da se kombinira tehnika putem one na koju odgovaraju s onom na koju ne reagiraju. Žene s neregularnom anorgazmijom često žele povećati frekvenciju kojom dostižu orgazam, no teže im je pomoći jer njihovo neodgovaranje na poticaj proizlazi iz nesposobnosti potpunog gubitka kontrole i prepuštanja partneru i vlastitim senzacijama.

Ako problem može biti izliječen terapijom, tvrde stručnjaci, može također biti i preveniran. Temeljnu ulogu pritom igraju roditelji i svi oni koji djecu prate tijekom odrastanja. Omogućiti djeci da sama pronađu užitak i da dobiju prave odgovore kada postavljaju «neugodna» pitanja edukativna je metoda koja će im pomoći da rastu bez inhibicija i da o seksualnom životu razvijaju svijest. Važno je da dijete shvati da seks nije koncentrat negativnosti već instinkt koji treba živjeti sa sviješću o svim njegovim pozitivnim i negativnim stranama.

Faktori koji determiniraju anorgazmiju:

1. Nedostatak ženskog modela koji bi pružao seksualno pozitivnu sliku žene
2. Obiteljsko i socijalno okruženje koje je na seksualnost djelovalo represivno
3. Nepoznavanje vlastitog tijela i vlastite seksualnosti
4. Partner koji i sam ima seksualnih problema
5. Nesposobnost opuštanja, potpunog prepuštanja i gubitka kontrole.

Nema komentara:

Objavi komentar