Pretraži ovaj blog

petak, 18. prosinca 2009.

Kiselost šteti našem zdravlju

U biokemiji medicine, ravnoteža kiselina i lužina od iznimne je važnosti za zdravlje organizma. Naime, nema organa ni funkcionalne jedinice, čak ni pojedinačne stanice u tijelu koji ne mogu biti oštećeni ili potpuno uništeni u slučaju pretjerane kiselosti. Mehanizmi samoregulacije u ljudskom organizmu obično mogu održavati konstantnu koncentraciju kiseline u krvi na pH vrijednosti od 7,4. Međutim, u tom slučaju se previše kiseline nakuplja u individualnim "odjeljcima" tijela, što se naročito očituje kroz bolne naslage u vezivnom tkivu, poznate kao drozgaste tvari, koje se uglavnom sastoje od soli kiseline nakupljene u osnovnoj supstanciji. Ovo su već znaci kroničnog oštećenja i uzrok mnogih tegoba.
Zbog različitih vanjskih utjecaja, često dolazi do promjene ravnoteže između kiselina i lužina u korist kiselina, što dovodi do bezbroj poremećaja u biološkim reakcijama organizma. Zdrav metabolizam ima nekoliko načina neutralizacije kiselina u tijelu - puferiranjem krvi, odstranjivanjem ugljične kiseline kroz pluća i putem bubrega. Naravno, mehanizam neutralizacije tj. uravnoteženje kiselina i lužina ima svoje granice, a i pod jakim je utjecajem uvjeta okoliša i načina života.
Zdravlje i bolest ljudskog bića ovise o kemijsko-biološko-fiziološkim regulacijskim mehanizmima pa ravnoteža između kiselina i lužina igra važnu ulogu u svim tjelesnim funkcijama. Kad se te funkcije poremete uočljiva je mjerljiva promjena pa se tako za vrijeme bolesti može primijetiti pomak prema kiselosti. Jasno je da su šanse za uspjeh bilo koje vrste terapije puno veće ako se tijelu pomogne da se oslobodi kiselina, što uključuje i promjenu načina života kao i sustavno uzimanje lužnatih supstancija.

Super-kiselost u višestrukoj ulozi...

U osnovi, super-kiselost igra ulogu u nastanku skoro svih kroničnih bolesti, bilo kao "okidač" simptoma ili kao rezultat oštećenja stanice. Navest ćemo najčešće bolesti uzrokovane super-kiselošću:
  • Probavni sustav: kronični i akutni gastritis, konstipacija, probavni problemi, osjećaj punoće, nadutost, problemi sa žuči.
  • Koštano-mišićni sustav: giht (mokraćna kiselina), bolni mišići (mliječna kiselina), oštećenje diskova među kralješcima, kronična i akutna bol u leđima, osteoporoza, vratni sindrom, artritis, reumatizam mekog tkiva - zglobova.
  • Koža - kosa - zubi: gubitak kose, lomljivi nokti, karijes, paradontoza, suha koža, neurodermitis, gljivična oboljenja, akne kod tinejdžera i odraslih, nečista koža, celulit.
  • Metabolizam: prekomjerna težina, napadi proždrljivosti, iznenadna želja za slatkim, dijabetes, debljanje, bubrežni kamenci, povišenje mokraćne kiseline.
  • Krvno-žilni sustav: povišeni krvni tlak, sklonost moždanom udaru, prerana kalcifikacija, bolesti srčanih krvnih žila, poremećaj opskrbe krvlju u nogama i rukama, vrtoglavica, migrena i srčani udar.
  • Organizam u cijelosti: slab imunološki sustav, kronični bolovi, depresija, nervoza i simptomi stresa, preforsiranost kod sportaša, prerano umaranje.

Samo indirektne vrijednosti

Što nas "zakiseljuje"?
Ima puno načina kako se u tijelu nakuplja previše kiseline. Ovdje nećemo elaborirati biokemijske uzroke, već ćemo se usredotočiti na one uzroke koje možemo pripisati načinu života. U tom slučaju možemo reći da se kiselina nakuplja kao rezultat:

> pretjerane težine i fizičke neaktivnosti
> pretjeranog unosa alkohola, nikotina i kofeina
> pretjeranog uživanja šećera
> kronične crijevne fermentacije zbog nepravilne ishrane (što, kad i koliko)
> nedovoljnog unosa tekućine
> fizičkog ili fiziološkog stresa
> previše životinjskih bjelančevina
> nedostatka lužina u prehrani
> nuspojava nekih lijekova
> preforsiranja ili nepravilne fizičke aktivnosti ("muskulfiber")
> zaraznih bolesti s vrućicom
> slabe funkcije bubrega
> metaboličke bolesti
Samo jedan od čimbenika s ove (nepotpune) liste dovoljan je da pomakne ravnotežu kiselina i lužina prema kiselosti. Kiseline mogu i opetovano napadati tijelo pa samo saznanje o povezanosti kiseline i bolesti može spriječiti mnoge pojave već u nastanku.

Bilo koje mjerenje u tjelesnim tekućinama predstavlja samo trenutno stanje u vrlo složenom sustavu, tako da mjerenja krvi, mokraće ili sline ne odražavaju stvarno stanje ravnoteže kiselina i lužina. Premda test trake za pH vrijednost mokraće pomažu u mjerenju količine kiseline u mokraći, imaju ograničenu vrijednost za mjerenje stanja cijelog organizma. Međutim, one su ipak dobar pokazatelj prolaska kiselina kroz bubrege, jer u stvari pH vrijednost mokraće pokazuje koliko je kiseline prošlo kroz bubrege.
Za iskusne dijagnostičare je posebno važno i bitno stanje vezivnog tkiva. Na primjer, već se opipom vezivnog tkiva može doći do zaključka o postojanju opće super-kiselosti (miogeloze - otvrdnuća tkiva). Pregledom boje i stanja kože i jezika, moguće je dobiti vrlo dobru sliku super-kiselosti, dok ju je kod mnogih bolesti moguće ustanoviti samo iz anamnestičkih podataka (npr. bol u leđima koja se godinama javlja). Tipični vanjski znakovi super-kiselosti su ukočena kralježnica, kruta tjelesna pokretljivost, naborana koža, natečene oči i kronični bolovi.

Popraviti postojeću i spriječiti novu štetu

Ako super-kiselost dijagnosticirate sami ili vam je utvrdi stručnjak, morate uzeti u obzir nekoliko važnih osnovnih pravila kako biste popravili postojeću štetu i spriječili nastanak nove. Iskustvo nam govori da je uklanjanje uzroka bolesti najvažniji korak ka njezinom izlječenju. Međutim, mnoge nove terapijske metode ne djeluju upravo zato jer ne dovode do neutralizacije suvišne kiseline pa u svrhu ozdravljenja to zahtijeva sistematsko uzimanje nekih alkaličnih (lužnatih) tvari kao i bitnu promjenu prehrane i načina života u gotovo svih pacijenata.


Autor:
Anica Ledenko-Manojlović, mr. pharm.

Nema komentara:

Objavi komentar