Prehrana u menopauzi trebala bi biti raznolika i ukusna, no isto bi tako trebalo pripaziti da ne činite neke od raširenih pogrešaka. U toj fazi života povećan je rizik od nekih bolesti, a prehrana je vrlo važna s preventivne točke gledišta, tvrde stručnjaci. U prvom je redu važno veću važnost dati hrani biljnoga porijekla: pet porcija na dan voća i povrća i to po mogućnosti crvene i žute boje.
Osim toga, izvore proteina životinjskoga porijekla (crveno meso, sirevi, salame) trebalo bi zamijeniti mahunarkama (grah, soja, leća...) i to barem 2-3 puta na tjedan te ih izmjenjivati s obrocima koji sadrže ribu (i to barem 1-2 puta na tjedan). Vrlo je važno i korištenje začina biljnoga porijekla, posebno ekstradjevičanskog maslinova ulja. Od namirnica koje bi trebalo izbjegavati na prvom su mjestu sol i namirnice bogate natrijem poput slanih krekrea, umaka i konzervirane hrane, te alkohol, slatkiši i gazirani slatki napici. Vrlo je važno u tijelo na dan unositi litru i pol tekućine te pravilno podijeliti obroke s obzirom na unos kalorija. I na kraju nikako ne bi trebalo zanemariti tjelesnu aktivnost: 30-45 minuta vježbanja na dan i to barem 4-5 puta na tjedan.
Nema komentara:
Objavi komentar