Pretraži ovaj blog

ponedjeljak, 28. prosinca 2009.

Biljna ljekarna: Paprena metvica

U mnogim lijekovima protiv bolova u leđima, koji se kupuju bez recepta, pronaći ćete mentol kao djelatnu komponentu. Ta supstancija može pomoći u opuštanju mišića, čiji je grč u mnogim slučajevima uzrok pojavi bolova u leđima. Mentol je prirodni sastojak paprene metvice, biljke iz porodice metvica (Mentha piperita L. - Lamiaceae), ali ga ima i u aromatičnim uljima svih drugih vrsta metvice.
Paprena metvica je biljka koja se često susreće kao samonikla uz kanale i po vlažnim livadama u velikom dijelu Europe. Ima četverobridu stabljiku visoku do 80 cm. Iz trajnih podzemnih dijelova izbijaju mnogobrojne vriježe kojima se ova biljka razmnožava. Mlade grančice su često crvenkasto nahukane. Listovi su na rubu blago pilasto nazubljeni i imaju kratku peteljku. Plojka je jajolikolancetasta i zašiljena. Cvjetovi u cvatovima smješteni su u terminalnim klasovima. Čaška je žljezdasto istočkana, a vjenčić crvenkast. Cvate od lipnja do rujna. Prije cvatnje se sabiru listovi paprene metvice (Menthae piperitae folium) i to tako da se odsijecaju stabljike na visini 20 cm iznad zemlje. Sabrani listovi pažljivo se suše u tankom sloju na zračnom mjestu pri temperaturi od 400C. Kako se eterično ulje, glavni ljekoviti sastojak metvice, nalazi u žlijezdama raspršenim po površini lista, treba izbjegavati suvišno trljanje i lomljenje listova kako se ne bi oštetile žlijezde. Osušene listove čuvamo na suhom mjestu u dobro zatvorenoj posudi.
Paprena metvica sadrži eterično ulje (Menthae piperitae aetheroleum) u čijem sastavu se nalaze mentol, cineol, menton te treslovine, flavonoide i gorke tvari.

Uporaba:

  • Vanjska primjena: Mentol, aktivni sastojak eteričnog ulja paprene metvice, posjeduje svojstva lokalnog anestetika, čime pokazuje vrlo dobar učinak u ublažavanju bola. Blago anestetičko djelovanje na živčane zavšetke dovodi do trenutnog smanjenja osjećaja boli. Tretman pripravcima koji sadrže mentol često može pomoći u oslobađanju bolnog grčenja mišića koje pridonosi bolovima u leđima. Osim toga, ugodan miris mentola djeluje opuštajuće i već time pridonosi uklanjanju bolnih senzacija u tijelu.
    Eterično ulje metvice u čistom obliku može iritirati kožu te je uputnije primijeniti ga u obliku gela (npr. Deep Relief gel, koji zbog ostalih djelatnih supstancija djeluje i protuupalno).
    Nekoliko kapi eteričnog ulja može se ukapati u toplu kupku i kupajući se udisati eterična isparavanja.
  • Unutarnja primjena: Kao sredstvo protiv nadutosti i za umirenje bolnih grčeva u trbuhu.
    Pripravci iz listova u uobičajenim količinama ne uzrokuju nuspojave. Eterično ulje se ne smije progutati, jer već i vrlo mala količina može biti otrovna.
Autor:
Ana Malić, dr. med., stručni suradnik

Nema komentara:

Objavi komentar