Pretraži ovaj blog

utorak, 15. prosinca 2009.

Budite tjelesno aktivni i u zimskim mjesecima

Dolaskom hladnijeg vremena svima slabi volja za vježbanjem i uglavnom se čini kako je puno jednostavnije vježbati za suhih ljetnih mjeseci.

Uvod


Zimi je nekako "praktičnije" i ugodnije zavaliti se u naslonjač i uz TV-program provesti poslijepodne. Ipak, zimski period nikako ne bi trebalo "prespavati" i zaboraviti tjelesnu aktivnost koja je i tada izuzetno važna. Ako tom manjku tjelesne aktivnosti pribrojite i činjenicu da zimski mjeseci obiluju blagdanima i pojačanom prehranom, nije teško zaključiti zašto većina osoba u proljeće ulazi s nekoliko nakupljenih zimskih kilograma.

Kako bi održali željenu tjelesnu težinu, ali i ojačali svoj imunološki sustav i očuvali zdravlje potrebno je ostati tjelesno aktivan i zimi. Iako se na prvi pogled ne čini tako i zimski period pruža pregršt različitih mogućnosti za aktivnost.


Nikako nemojte prespavati zimu

Vježbanje i tjelesna aktivnost u zimskim mjesecima ne trebaju biti previše intenzivni. Zadovoljavajuću razinu vježbanja možete postići čak i jednostavnom, ali svakodnevnom, šetnjom na svježem zraku. Za takve jednostavne aktivnosti nije vam potrebna nikakva dodatna oprema, osim volje i želje. Važno je shvatiti da je tjelovježba zaista korisna i da pozitivno utječe na različite organske sustave. Ono što je posebno važno za zimske mjesece je jačanje imunološkog sustava. Vježbanje znatno utječe na imunološki sustav.

Aktivnim vježbanjem se povećava broj imunoglobulina, odnosno molekula imunološkog sustava koje se bore protiv infekcija, što čini organizam otpornijim na bolest. Pri tome je važno ipak ostati umjeren, jer izuzetno naporan i trening do maksimuma može oslabiti imunološki sustav i iscrpiti organizam i tako imati suprotan učinak. Za razliku od intenzivnog treninga, umjereni trening jača imunološki sustav.

Prije vježbanja svakako se zagrijte jer vježbanje na hladnoći povećava mogućnost ozljede mišića. Preporučljivo se lagano istegnuti i nakon provedene vježbe. Istezati se možete naravno i tokom dana bez obzira na vježbanje. Takav način vježbe ne zahtjeva puno vremena i energije, a osjećat ćete se bolje, znatno ćete si poboljšati cirkulaciju i količinu energije.

Snježne radosti

Zimsko vrijeme daje vam priliku da se okušate i u nekim novim zimskim sportovima koji će vas svakako natjerati da se aktivirate i izađete iz kuće. Snježne zimske radosti mogu biti i jednostavno grudanje ili sanjkanje. Ipak, ako ste dovoljno znatiželjni iskušajte se i u skijanju ili snowboardingu.

Na skijalište možete povesti i djecu. Ako su još mala, vrijeme mogu provoditi na sanjkama dok djecu školskog uzrasta već možete prepustiti prvim skijaškim iskustvima. Svakako se preporuča upisati dijete u ski-školu kako bi pravovremeno i na pravi način dobilo sve potrebne informacije o skijanju.

Zimske aktivnosti za sve uzraste

Sve dobne skupine i svi uzrasti bi trebali ostati tjelesno aktivni i preko zime. Djeca su uglavnom najaktivnija iako je zimski period vrijeme kada mogu boraviti manje vani nego inače. Onu djecu koja vrijeme ipak najradije provode pred televizorom ili za računalom, trebalo bi poticati da se više aktiviraju i borave na svježem zraku.

Djeca bi zato svakako trebala imati ograničeno vrijeme koje smiju provesti pred računalom. Pri tome je važan stav roditelja. Roditelji moraju biti pozitivno usmjereni prema vježbanju i služiti kao dobar primjer svojoj djeci. Izađite i vi s djecom u šetnju ili organizirajte zajednički turnir u grudanju. Svježi zrak osvježit će um i poboljšati raspoloženje. Kako djeci tako i vama.

Tjelesna aktivnost jednako je važna i za ostale dobne skupine. Osobe koje puno rade, sjede i malo se kreću ne bi smjele izostaviti tjelovježbu s dnevnog reda. Stresan posao i život uvelike narušavaju zdravstveno stanje. Boljem osjećanju i življenju može znatno doprinijeti svakodnevno vježbanje. Kao što je već i spomenuto, to ne trebaju biti strašno naporni treninzi, nego umjerena i konstantna tjelesna aktivnost koja će odmoriti vaše tijelo, popraviti raspoloženje i ukloniti nervozu uzrokovanu stresom.

Starijim osobama zimsko razdoblje pada dosta teško, pogotovo ako je zima puna snijega. Starijima je tada dodatno otežano kretanje. Ipak, bilo bi dobro ne provesti cijelu zimu u kući čekajući proljeće nego se aktivirati onoliko koliko to vremenski uvjeti dopuštaju. Kada je vrijeme izuzetno loše, poželjno bi bilo lagano se razgibavati u toplini doma.

Vježbati možete i kod kuće

Da biste ostali tjelesno aktivni ne morate nužno boraviti na zraku ili se učlaniti u teretanu ili na aerobik. Sasvim solidno svoju kondiciju i tjelesnu aktivnost možete održavati i kod kuće. Kod vježbanja je najvažnija ustrajnost i redovitost. Čak važnija od težine vježbi koje planirate izvoditi. Stoga je važno od samog početka da su vam vježbe zanimljive, a ne dosadne. U protivnom ćete brzo posustati u ostvarenju svog plana.

Najbolje je početi vježbati manjim intenzitetom i postupno ga pojačavati. Vježbanjem u toplini svog doma možete jednako kvalitetno održati svoju tjelesnu formu ako ste dovoljno ustrajni.

Još jedna od opcija je i upisati se u teretanu ili na tečaj aerobika gdje ćete u društvu i uz iskusnog voditelja zasigurno zadržati razinu tjelesne aktivnosti koja vam je potrebna. Ako ipak ne želite ozbiljnije trenirati možete se upisati na tečaj plesa. Uz to što ćete se aktivno baviti svojim tijelom, vjerojatno ćete steći i neke nove prijatelje.

Ipak oprez

Zimi bi ipak trebali biti nešto oprezniji i vježbati umjerenije nego u proljetnim i ljetnim mjesecima. Pravilan intenzitet treninga trebalo bi kontrolirati mjerenjem bila koje u minuti ne bi smjelo prelaziti 220 minus dob osobe koja vježba. Isto tako, treba se prilagoditi uvjetima koji vladaju u okolini u kojoj vježbate. Prilikom vježbanja na zimskom zraku potrebno se slojevito obući. Svakako bi trebalo izbjegavati vježbanje vani ako je temperatura izuzetno niska. Tada je najbolje vježbati u zatvorenom prostoru ili kod kuće. I pri takvim vježbama ne treba pretjerivati. Oprezno i polagano ponavljanje vježbi pomoći će vam da održite formu, a neće ugroziti vaše zglobove i zdravlje općenito.

Nakon zimskih radosti ili nekih drugih aktivnosti kojima ste se bavili tijekom dana da bi održali svoju tjelesnu formu, slobodno se opustite. Za opuštanje nema bolje stvari od tople kupke koja će umiriti i opustiti vaše mišiće i zglobove nakon tjelesne aktivnosti i vježbe. Nakon toga slobodno se "zavalite" u fotelju i uživajte u druženju s obitelji.




Nema komentara:

Objavi komentar