Pretraži ovaj blog

petak, 18. prosinca 2009.

Moći i čuda banane

U pojedinim zemljama tropskog područja banana je osnovna prehrambena namirnica, a u našoj prehrambenoj kulturi hranjiva užina ili voćni dodatak pojedinom obroku. Budući da je iznimna okusa, u jelovniku je svih generacija.
Na žalost, kod nas su u ponudi samo neke od brojnih vrsta banana i ne možemo, primjerice, uživati u malim, zelenim bananama koje imaju okus po limunu, ili pak crvenkastim okusa naranče. To praktično voće s "patentnim zatvaračem", dostupno ma gdje god se nalazili, pruža bogatstvo ugljikohidrata i osigurava brzu sitost organizmu. Obiluje jednostavnim šećerom, monosaharidom fruktozom, zbog čega je brzi izvor energije. To objašnjava zašto mnogi sportaši, posebice tenisači, često tijekom meča posežu za bananom.
Banane prolaze dug put od berbe do naših stolova, s tim da se beru još dok su zelene. Od brodskih preko kamionskih hladnjača dopremaju se u posebne komore za sazrijevanje. U razdoblju do sedam dana poprimaju žutu boju, stižu na police trgovina i završavaju u našim zdjelama za voće.

Dobra stvar u malom pakiranju

Izreka da dobre stvari dolaze u malom pakiranju može se primijeniti i na bananu. S otprilike 105 kcal i praktički bez masnoća može produljiti vrijeme između dva obroka, pružajući organizmu kalij, ponešto željeza te vitamine A, C i B6 (piridoksin).

Banana sadrži triptofan, aminokiselinu koju tijelo pretvara u serotonin, poznat po tome što nas opušta, poboljšava nam raspoloženje i općenito se osjećamo sretniji.

Sadrži i veliku količinu kalija, koji je od vitalne važnosti za kontrakciju mišića i pravilan rad živčanog sustava. Glavna uloga kalija je održavanje funkcije staničnih stjenki, s tim da količina kalija i natrija mora biti usklađena, jer kalij ostaje u stanicama, a natrij izvan njih.
Druga važna zadaća ovog minerala je održavanje koncentracije i djelovanje magnezija, minerala neobično važnog za srce. Ako je razina jednog od njih u krvi niska, vrlo je vjerojatno da će i razina drugog biti niska. Održavanje stanične ravnoteže s naglaskom na kalij, jedna je od glavnih strategija u borbi protiv srčanih i kancerogenih oboljenja. Kalij je također od temeljne važnosti za optimalno energetsko stanje tijela.
Nedovoljna količina kalija u organizmu može dovesti do srčanih tegoba, stanja opće tjelesne slabosti, umora i razdražljivosti. Osobe koje pretjerano uživaju u slanoj hrani posebno bi trebale pripaziti na dovoljan unos kalija, jer bi u protivnom moglo doći do narušavanja ravnoteže kalija i natrija u tijelu. U prilog tome ide i zaključak istraživanja, objavljenog u New England Journal of Medicine, da uzimanje banana u svakodnevnoj prehrani za gotovo 40 posto može smanjiti rizik od srčanog udara.
Opća slabost i umor najčešći su pokazatelji potrebe za kalijem. Težak fizički rad ili naporna sportska aktivnost zahtijevaju obnovu kalijem, koji uz dodatak magnezija posve nadoknađuje iscrpljene tjelesne zalihe, vraća mišićni tonus i obnavlja tjelesnu kondiciju.

Jedna banana srednje veličine sadržava jednaku količinu pektina kao i jabuka srednje veličine, što je svrstava u namirnicu koja pogoduje snižavanju povišene vrijednosti kolesterola u krvi.

Kad nije poželjna - U slučaju povišene vrijednosti triglicerida u krvi, banane nisu poželjna namirnica. Ne preporučuju se ni osobama oboljelima od bubrežnih bolesti niti onima koji moraju smanjiti prehrambeni unos kalija.

Kome se preporučuje - Banane nalaze mjesto i u prehrani oboljelih od šećerne bolesti, s napomenom da treba odabrati zelenije i nešto manje (cca 60 g), što predstavlja jednu jedinicu serviranja voća prema ADA sustavu (American Diabetes Association).
Zbog alkalnog djelovanja (zaluživanja), banane se preporučuju i osobama koje pretjerano jedu meso i mesne prerađevine, što pridonosi općem porastu kiselosti u organizmu.
Uloga banane u nutritivnoj terapiji i znanstveno je dokazana. Stimulira proliferaciju (razmnožavanje) stanica u želučanoj sluznici i pokreće oslobađanje zaštitnog sloja sluzi, koja trenutačno prekriva želučanu stjenku, sprječavajući pojačano lučenje klorovodične kiseline.
Budući da sadrži vrlo male količine kalcija i fosfora, može se uvrstiti i u prehranu osoba kod kojih je povišena razina paratiroidnog hormona u krvi.
Lako je probavljiva i rijetko izaziva alergijske reakcije, što je čini idealnom namirnicom za dohranu djece i brzom hranom za sve koji su u poslovnoj žurbi.

Sama ili u kombinaciji - Banana pomiješana s mlijekom, zobenim pahuljicama s dodatkom proteina soje i sirutke brzi je doručak u tekućoj formi (shake) koji osigurava sve potrebne nutrijente. Moglo bi se reći da je to idealan doručak.
Nakon što je ogulimo, moramo je brzo pojesti, jer u protivnom dolazi do oksidacije (plod poprima smeđu boju), a vitamini se razgrađuju. Ako je koristimo za deserte, kreme za kolače ili samo kao frape, preporučuje se nakapati je limunovim sokom, kako bi djelovao antioksidativno (vitamin C iz limuna sprječava proces oksidacije).

Možemo zaključiti da je banana savršena hrana i kad biste se kojim slučajem našli na pustom otoku, trebali biste dvije stvari za preživljavanje: vodu i drvo banane.

Autor:
Suzana Tomašević, dipl. nutricionist

Nema komentara:

Objavi komentar