Pretraži ovaj blog

ponedjeljak, 14. prosinca 2009.

I multivitamini su dio prevencije

I multivitamini su dio prevencije

U novije su vrijeme gotovo nepoznata specifična oboljenja (beri-beri, skorbut ili pelagra) vezana uz nedostatak vitamina (vitamin C, B1 i B2). Ipak, nedovoljan je unos nekih mikronutrijenata ponovno u središtu istraživanja. Činjenice osvjetljavaju manjak vitamina kao jedan od čimbenika rizika za razvoj nekih kroničnih oboljenja kao što su osteoporoza, oboljenja srčano-žilnog sustava, tumori...
Studija pod nazivom Retrospective cohort study pokazuje da niske koncentracije folne kiseline možemo izravno povezati s povećanim rizikom oboljenja srčano-žilnog sustava, a druga je studija pokazala da se pri režimu povećana unosa folata i vitamina B6 posljedično smanjio rizik istih oboljenja. Pokazalo se i da je skupina ljudi koja je uzimala multivitaminski dodatak prehrani s folnom kiselinom (napomena: tijekom 10-15 godina) manje obolijevala od raka debelog crijeva. Zanimljivo istraživanje provedena s vitaminom E govori o njegovu pozitivnom djelovanju u prevenciji oboljenja prostate u muškaraca, osobito pušača. Statistika govori da je učestalost oboljenja prostate u muškaraca starih 80 godina oko 90 posto.
I u starijoj životnoj dobi pokazalo se korisnim uzimati preparate koji sadrže kalcij i vitamin D jer povećavaju gustoću i kvalitetu kostiju, čime bitno poboljšavaju kvalitetu života. Neke su populacijske skupine posebno osjetljive na eventualni manjak zbog smanjena unosa. Primjerice, starije su osobe rizična skupina za manjak vitamina B12 i vitamina D, osobe koje konzumiraju alkohol pojačano gube vitamine B skupine, a one na bolničkom liječenju izložene su riziku manjka folata i vitamina topivih u vodi. I trudnoća povećava normalne potrebe za vitaminima i mineralima.

Stoga valja istaknuti da bi liječnici svakako trebali:

  • Uzimati u obzir naviku uzimanja vitaminskih dodataka kod svojih pacijenata.
  • Savjetovati pacijente, osobito u slučaju pojačanih potreba kao što su adolescencija, trudnoća, dojenje, starija životna dob.
  • Naglasiti potrebu pažljiva uzimanju navedenih preparata (dakle, prema uputama). Nikako nije uputno prekoračivati preporučenu količinu jer se mogu javiti ozbiljne posljedice (primjerice, vitamin A u trudnoći ili prekomjerno konzumiranje vitamina topivih u mastima bez obzira na životnu dob).

Mislite li i vi da se pravilno hranite? Jeste li sigurni? Činjenice govore da samo 20-30 posto populacije unosi optimalne količine vitamina i minerala. Savjet o pravilnu unosu mikronutrijenata najbolje je potražiti kod stručnjaka, liječnika ili ljekarnika, jer mikronutrijenti nisu i ne smiju biti samo pomodni hit! Znanost sve više potvrđuje njihova pojedinačna djelovanja, odnosno djelovanja u kombinaciji. U svakom slučaju, treba se pridržavati sigurnih i preporučenih količina jer su multivitaminski pripravci ozbiljan dodatak svakodnevnoj prehrani. Ako se pridržavamo preporučenih doza, možemo biti sigurni da će nam pažljivo odabran pripravak, koji sadrži uravnoteženu i na znanstvenoj osnovi utvrđenu količinu vitamina i minerala, pružiti ono najbolje za zaštitu zdravlja i očuvanja vitalnosti.

Nema komentara:

Objavi komentar