Pretraži ovaj blog

petak, 18. prosinca 2009.

Kvercetin zdravlje čuva

Kvercetin je vrlo jaka antioksidativna tvar koja je pokazala raznovrsno pozitivno djelovanje na ljudski organizam

Uz nedostatak tvari nužnih organizmu, sve veća uporaba industrijski prerađene, rafinirane i koncentrirane hrane u svakodnevnoj prehrani dovodi do razvoja niza akutnih i kroničnih bolesti, koje se ispravnijim pristupom prehrani mogu preventivno spriječiti.

Od mnogih učinkovitih tvari iz cijelog spektra fitonutrijenata s mnogostruko korisnim djelovanjima na zdravije funkcioniranje organizma kvercetin je, kao vrlo snažan antioksidans, zasigurno jedan od najaktivnijih bioflavonoida.

Sva korisna djelovanja

Kvercetin je vrlo jaka antioksidativna tvar, koja je pokazala raznovrsno pozitivno djelovanje na ljudski organizam. Istraživanja su pokazala da djeluje protuupalno, antialergijski, antireumatski, antivirusno i antikarcinogeno, a poznata su i njegova pozitivna djelovanja na razvoj dijabetesa i njegovih posljedica, kod lupusa, pri smanjenju zgrušavanja krvi, smanjenju stvaranja mokraćne kiseline te na brojne funkcije enzima u organizmu. Naročito se ističe njegovo snažno antikarcinogeno djelovanje kod različitih malignih bolesti: leukemije, raka usta, dojke, jajnika, želuca, jetre, dišnih puteva i debelog crijeva.
Protuupalno djelovanje
očituje se u inhibiciji (kočenju) biosinteze metabolita koji nastaju iz proinflamatorne arahidonske kiseline (leukotrieni LT4 i skupina proinflamatornih prostaglandina PG2), ali i u inhibiciji proinflamatornih enzima ciklooksigenaze i lipoksigenaze (proinflamatorni = potiču upalnu rekaciju). Inhibicija oslobađanja histamina uz protuupalno ima i antialergijski učinak. Njegovo protuupalno djelovanje ima vrlo pozitivne učinke na razvoj raznih akutnih i kroničnih upalnih procesa u organizmu, ali i u razvoju krvožilnih i reumatskih bolesti te vrijeda (čira) na želucu.
Kao antialergijsko djelovanje već je spomenuto antihistaminsko djelovanje, ali on također inhibira oslobađanje alergijskog posrednika (IgE), kao i sintezu i oslobađanje peptido-leukotriena u plućima (važno kod astme) putem smanjenja enzima AE5-lipoksigenaze. Kvercetin inhibira i druge enzime koji od arahidonske kiseline stvaraju imunoreaktivne leukotriene (LT4).
Antikarcinogeno djelovanje dokazano je prilikom brojnih istraživanja, koja pokazuju ne samo njegovo preventivno djelovanje na pojavu raznih malignih oboljenja nego i na tijek razvoja bolesti, i to blokiranjem rasta stanica i sinteze DNA.
Pozitivno djelovanje kvercetina kod dijabetičara očituje se u smanjenju dijabetičkih komplikacija kao što su katarakta, retinopatija i neuropatija. Uz to, njegov utjecaj na regulirano izlučivanje inzulina štiti beta-stanice gušterače od oštećenja.

Kvercetin ima i vrlo pozitivan učinak na razvoj kroničnih neurodegenerativnih bolesti (Alzheimerove, Parkinsonove), a i štiti kožu od oštećenja UV-B zrakama.
Osim nabrojanih pozitivnih djelovanja na zdravlje ljudi, kvercetin pokazuje i posredno sinergističko djelovanje na mnoge procese u organizmu, djelujući kao snažan antioksidans na višak slobodnih radikala.
Jedno od izuzetnih svojstava kvercetina jest bioakumulacija u organizmu zbog relativno dugog poluvijeka eliminacije iz organizma (oko 24 sata). Najveća koncentracija u krvi javlja se dva sata nakon konzumiranja. U normalnoj i ispravnoj ljudskoj prehrani sadržaj kvercetina najčešće se kreće od 15 do 500 mg dnevno, što ima izuzetno dobro preventivno značenje za zdravlje ljudi, a ograničenja prilikom konzumacije putem hrane ne postoje. Terapijske doze u slučaju bolesti svakako su veće od onih koje se mogu uzeti putem hrane, a smiju se uzimati samo pod liječničkom kontrolom.

Zdravlje na dohvat ruke

Kvercetin spada u skupinu bioflavonoida koji su široko rasprostranjeni u svijetu biljaka i sadržan je u mnogim prehrambenim namirnicama kao što su luk, jabuke, bobičasto voće, kupusnjače, razne sjemenke, crni čaj, crno vino. Od povrća je posebno zastupljen u svježem crvenom luku (pronađeno čak do 300 mg/kg) te brokuli, koja je vrlo bogata i drugim korisnim fitonutrijentima. Najučinkovitiji oblik kvercetina je onaj koji se nalazi u svježem luku.
Ima ga dosta u jabukama, najviše u kori, a posebno crvenim jabukama. Ne postoji u Velikoj Britaniji uzalud izreka "An apple a day keeps the doctor away", jer svakodnevna konzumacija jabuka bitno pridonosi boljem zdravlju.
I crno vino, uz druge flavonoide, sadrži kvercetin (i preko 7 mg/l), čime u znatnoj mjeri pridonosi zdravlju čovjeka, ali, naravno, uz uvjet umjerene konzumacije. Današnje preporuke za konzumiranje crnog vina govore o čaši vina dnevno tijekom pet dana u tjednu (uz dva dana apstinencije). Istraživanja crnog vina upućuju na to da mogući sadržaj kvercetina u njemu može biti bitno smanjen kod rafiniranih vina, kod kojih se uklanja njihov opor okus. Crna vina domaće kućne proizvodnje (koja nisu rafinirana) zajamčeno sadrže znatne količine kvercetina i mogu se preporučiti u umjerenim količinama.

Odgovarajuća i raznovrsna prehrana

Ispravnom prehranom u smisli sadržaja, nužne količine i raznovrsnosti, možemo preventivno osigurati bogatstvo koje čovjeku daje zdrav život. Kvercetin je samo jedna od karika u lancu zdravih prehrambenih tvari koje su svakome na dohvat ruke, samo što su ponekad slučajno ili iz neznanja ili nemara, ponekad i komocije u nabavi namirnica, izbačene iz svakodnevne prehrane. Vrijeme je da to promijenite i prihvatite sve blagodati koje hrana pruža.

Autor:
Stjepan Šaban, dipl. ing.

Nema komentara:

Objavi komentar