Pretraži ovaj blog

ponedjeljak, 14. prosinca 2009.

Bioritmovi vitkosti II dio

Bioritmovi vitkosti II dio

Važno je sačuvati ravnotežu između spremanja zaliha i potrošnje, jer prehranu ne možemo regulirati samo ograničenjima

Svaka naša stanica posjeduje svoj vlastiti bioritam. Masne stanice i masno tkivo također slijede vrlo precizne ritmove. Svaka naša masna stanica predstavlja malu, savršeno uređenu tvornicu koja radi 24 sata na dan. Njezin je zadatak proizvoditi i trošiti zalihe "goriva" koje osiguravaju naše svakodnevne aktivnosti. Proces proizvodnje masti u masnoj stanici zove se lipogeneza i pod kontrolom je hormona inzulina. Suprotni proces - lipoliza - je proces razgradnje uskladištenih masti i pod utjecajem je tzv. "hormona stresa" - adrenalina i noradrenalina.

Celulit - odmetnik od zakona

Knjižicu Therese Hamel "Bioritmovi vitkosti" možete pronaći kao besplatan poklon u svakom pakiranju proizvoda Elancyl Chrono Actif, u svim ljekarnama!

Kada se radi o oslobađanju zaliha, celulit ne slijedi iste zakone kao normalno masno tkivo. Zašto? Još uvijek se točno ne zna, ali utvrdilo se da celulit posjeduje vrlo veliku količinu alfa receptora kao neku vrstu kolektora, koji potaknuti od strane hormona stresa blokiraju razgradnju masti, umjesto da je pokreću. Umjesto da otvori svoje izlaze, celulit ih dvostruko zatvara.
Do sada nije pronađen način učinkovitog uklanjanja nakupina celulita. Najbolje je primijeniti male trikove, biti još oprezniji u vrijeme kada stanica stvara zalihe te znati da psihički stres djeluje na alfa receptore. U tom slučaju najbolje rješenje je pokušati ukloniti mentalnu napetost opuštajućom fizičkom vježbom kao što je brzi hod. Učinite sve kako bi se suzdržali od grickanja, posebice šećera. Naročito naučite kako upotrijebiti fizičku vježbu kao razumno sredstvo za oslobađanje zaliha. Ciljana mišićavost bokova ili stražnjice također je učinkovito sredstvo za reaktiviranje procesa sagorijevanja masnoća, a u isto vrijeme preoblikuje vaš izgled.

Pravo vrijeme za vježbe

Kao što smo doznali, naše masne stanice su vrlo vješte u skladištenju masnoća, ali, znaju ih i osloboditi. Međutim, tu se njihova uloga zaustavlja. Kad se radi o uklanjanju masnoća, na nama je da pokrenemo mehanizam koji će ih sagorjeti: naše mišiće. Ono što nazivamo bazalni metabolizam u stvari je količina energije koju troši naš srčani mišić i razni organi u stanju mirovanja i koja ne prelazi 1200 do 1500 kalorija na dan. Što se tiče našeg mozga, on se isključivo hrani šećerom, tako da ni intenzivan mentalni rad ne pokrene niti gram masnoće. Zaključak je da se treba kretati, ali ne bilo kako i u bilo koje vrijeme. Razborito se kretati znači naučiti maksimalno iskoristiti fizičku vježbu usklađujući je s biološkim ritmovima. To je tako jednostavno! Dovoljno je izabrati povoljno vrijeme i to ono kad su masne stanice u najboljoj predispoziciji za oslobađanje zaliha. Prva činjenica: treba izbjegavati vježbu tijekom razdoblja kad su stanice blokirane inzulinom. Beskorisno je mučiti se nakon obroka. Ne samo da će vježbanje biti naporno, jer se suprotstavlja procesima probave, nego neće biti ni učinkovito. Druga činjenica: izaberite vrijeme kad ima najviše tvari koje pospješuju oslobađanje zaliha, npr. kad ima najviše kortizola (hormona za jutarnje buđenje koji stimulira aktivnost), a to je između 7 i 8 sati ujutro. To je također i vrijeme kad ima najviše adrenalina i noradrenalina, slavnih hormona stresa. Zaključak: vježbanje je najučinkovitije ujutro, prije doručka. Napravite kompromis i pješačite do ureda, a zatim doručkujte. Očigledno, to nije uvijek moguće. Drugi pogodni trenuci: kasno prijepodne prije ručka ili pak navečer oko 18 ili 19 sati prije lagane večere.

Vježbanje sagorijeva masnoće

Trebalo bi preispitati neke gotove ideje. Za uklanjanje viška masnoća intenzivno vježbanje nije dobro rješenje. Čak suprotno. Bolji rezultati dobiju se vježbama izdržljivosti, odnosno umjerenim naporom koji duže traje. Zašto? U početku aktivnosti organizam iskorištava ugljikohidrate, odnosno šećere. Tek nakon nekog vremena počinje sagorijevati masne kiseline i nastavlja nakon što smo prestali vježbati (slično vatri koja najprije sagorijeva male komade drveta, a zatim velike cjepanice). Vježbe koje najviše sagorijevaju masnoće troše manje od 50% vaše snage i trebaju se izvoditi dovoljno dugo, barem 30 minuta. Kada intenzivno vježbate, npr. aerobik, brzo ćete potrošiti sve vaše rezerve ugljikohidrata, brzo se umoriti pa ćete morati prestati s vježbanjem. Sve ćete više griješiti: ne samo da se vaše masnoće nisu znatno pokrenule, nego postoji opasnost da se potpuno iscrpite, budete dehidrirani i gladni. Budući da ćete osjećati veliku glad, morat ćete jesti i vratit ćete se u začarani krug potrošnje i skladištenja masnoća. Ako umjereno vježbate (brzo hodanje, sobni bicikl...) nećete osjetiti umor niti veliku glad te ćete moći mirno pričekati i dozvoliti mehanizmima za oslobađanje zaliha da izvrše svoj zadatak. Najvažnije što se tiče vježbanja je da uvijek vježbate minimalno 30-45 minuta i da vježbate redovito. Stoga vam preporučamo razuman izbor - brzo hodanje - izvrsnu vježbu koja aktivira cijelo tijelo, pristupačna je svima i ne zahtijeva nikakav poseban preduvjet. Sve prilike za kretanje su dobre. Uvijek kad ste u prilici hodajte po stepenicama...

Masažom do mršavljenja?

Već smo se uvjerili da nikakve ručne tehnike ne mogu "natjerati masnoću van" iz stanica. Međutim, masaža dobro djeluje na drenažu tkiva, posebno kad se provodi prije ili nakon vježbanja. Lagana masaža također je dobra navečer prije spavanja, jer prati prirodni ritam koji znatno povećava (do 200%) cirkulaciju krvi u masnom tkivu. Ako imate celulit, najveću korist ćete iz tog blagonaklonog bioritma izvući ako masirate bokove i noge prije spavanja.


Principi krono-prehrane

Danas se svi nutricionisti slažu oko jedne stvari: dijeta donosi više štete nego koristi. Što je drastičnija to je štetnija. Neuravnotežena prehrana uvijek ima kobne posljedice. Da bismo bili zdravi, trebamo jesti sve, ali ne u istom omjeru. Taktika se sastoji u tome da sastavimo svoje obroke vodeći računa o satnici stanice, njezinom spremanju zaliha i prehrambenoj vrijednosti namirnica. Kombinirajući ta tri parametra znamo što treba izbjeći. Znamo da stanica ujutro treba energiju i da tada najlakše oslobađa rezerve. Zato, početak dana trebamo rezervirati za hranu s najviše kalorija koja se najlakše sprema kao rezerva, odnosno brze ugljikohidrate. Navečer, međutim, stanica radi ekonomično i ima naviku pohranjivati zalihe, a posebno voli glukozu. Polazeći od toga, znamo da se ujutro možemo prepustiti nekim svojim "slabostima", npr. za vrijeme doručka, posebno ako malo vježbamo. Međutim, navečer se svim snagama trebamo suzdržavati da ne pokleknemo nad rebrom čokolade, jer apsorbiramo mješavinu hiperbogatih i hiperuskladištivih elemenata i to točno u vrijeme kad stanica misli samo o stvaranju zaliha. Zbog toga treba dati prednost večeri od ribe i povrća. Kako tijekom dana ne bismo upali u zamku gladi, znamo da je najbolji način da pod svaku cijenu sačuvamo ritam obroka, a posebice ne zaboravimo doručak. Ako pak podlegnemo neodoljivom iskušenju (nitko nije savršen!), znamo da već od sutra treba uspostaviti ravnotežu te uzeti laganu večeru i pojačati vježbanje. Jer, važno je sačuvati ravnotežu između spremanja zaliha i potrošnje. Nikada ne smijemo zaboraviti da prehranu ne možemo regulirati samo ograničenjima.
Kronodijetetika nije dijeta. To je razumijevanje prehrane iz koje proizlazi način života u skladu s vašim bioritmovima. Ona vam neće omogućiti magično mršavljenje, ali će pomoći da postignete i s najmanje napora i prisile zadržite svoju težinu i figuru u najboljoj formi.





Nema komentara:

Objavi komentar